Parlementariërs pleiten voor aanpak acute zaken

Bij de voortzetting van de behandeling van de ontwerpwet inhoudende ratificatie van het verdrag Minamata Convention on Mercury, hebben diverse parlementariërs aangehaald dat de bespreking van de ratificatie van dit verdrag zou kunnen wachten, in plaats daarvan kunnen acute zaken besproken worden. Diverse parlementariërs zeiden dat er juist geen agendapunt wordt gemaakt van zaken die van groot belang zijn voor de samenleving.

Chan Santokhi, fractieleider van de VHP, haalde aan niet te weten hoe er nog gesproken kan worden over het Minamata verdrag terwijl het stemrecht binnen de Verenigde Naties (VN), Suriname is ontnomen. Hij benadrukte dat het stemrecht van Suriname binnen de VN, ook is opgenomen in artikel 28 van het Minamata verdrag, op basis hiervan vroeg hij zich af hoe er gecontinueerd kan worden met de voorbereiding van de ratificatie van het verdrag. De VN heeft Suriname het stemrecht ontnomen, omdat er een achterstand is in de betaling van de contributiegelden. Zowel Santokhi als zijn partijgenoot Mahinder Jogi, vroegen de regering om duidelijkheid over deze kwestie.

Eerder hebben diverse parlementariërs ook aangehaald, dat zaken binnen de volksgezondheidssector, niet tot agendapunt gemaakt worden. Marinus Bee, Abop-parlementariër, voerde aan dat er veel dringende zaken zijn die besproken moeten worden. Volgens hem zou de bespreking van de ratificatie van het Minamata verdrag even kunnen wachten.

De fractieleider van de NDP, Andre Misiekaba, leek een andere mening toegedaan. Hij haalde aan dat er grotere problemen in het land zijn dan het stemrecht dat Suriname is ontnomen. Volgens hem zouden de parlementariërs hun energie, focus en aandacht moeten geven aan die grotere problemen, welke hij niet bij naam noemt. Ook haalde hij aan dat de bespreking van de ratificatie van het Minamata Verdrag, geen verband houdt met het stemrecht van Suriname bij de VN. Hij zei dat de regering naar zijn mening antwoord kan geven op de vragen van de parlementariërs betreffende het stemrecht van Suriname bij de VN, wanneer zij daar tijd voor heeft.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles