Franse ambassade zal geen Schengenvisa meer verstrekken

Vanaf 1 maart 2018, zal eenieder die in Paramaribo een Schengenvisum wil aanvragen om naar Frankrijk te reizen, zijn aanvraag bij het VFS Global Kantoor in Paramaribo, moeten indienen. Dit betekent dat de Nederlandse ambassade in Paramaribo alle Schengenvisa zal verstrekken voor alle Schengenlidstaten. Antoine Joly, de huidige Franse ambassadeur in Suriname, zegt dat deze nieuwe regeling cruciaal is voor het streven van de Franse ambassade om de dienstverlening aan visumaanvragers voor kort verblijf in Frans-Guyana en andere Franse overzeese gebieden te verbeteren. “Deze nieuwe regeling is ontstaan vanwege het feit, dat de Nederlandse ambassade op jaarbasis meer dan 18.000 Schengenvisa verstrekt en de Franse ambassade amper 400. De Franse ambassade zal daarom meer gratis visa verstrekken, als onderdeel van de uitzonderlijke maatregelen die in het kader zijn van de culturele betrekkingen, sport en toerisme tussen Suriname en Frans-Guyana, op voorwaarde dat er een verzoek is van een Frans-Guyanese organisatie of dat het een toeristische reis betreft die is georganiseerd door een gecertificeerd reisbureau”, aldus Joly.

De kosten voor het aanvragen van een Schengenvisum zijn momenteel 60 euro, daarnaast moet er ook een bedrag van 25 euro betaald worden voor de diensten van het VFS Global Kantoor.

De Franse ambassade zal wel Schengenvisa verstrekken voor alle houders van een diplomatiek of dienstpaspoort, ongeacht de nationaliteit. Ook zal de Franse ambassade in Paramaribo langverblijfvisa blijven verstrekken voor Frankrijk en de overzeese gebieden voor alle passpoorthouders. Joly vertelde verder, dat er ook hard wordt gewerkt aan de veerverbinding tussen Albina en Saint-Laurent. “ Op Albina worden er al voorbereidingen getroffen voor de steiger van de nieuwe veerboot. Een Surinaamse aannemer is voor de bouw van deze boot aangetrokken. De kosten voor de veerboot zijn tot nog toe geraamd op 5 miljoen euro”, zegt de ambassadeur.