Groot deel branden vanwege elektrische storingen

De samenleving is bekend met gevallen waarbij burgers machteloos moeten toezien hoe hun woning met inboedel door brand wordt verwoest. Brand kan ontstaan door een ongeluk, maar ook door opzet, zoals brandstichting. Over het algemeen wordt een groot deel van de branden in Suriname veroorzaakt door elektrische storingen. In deze gevallen gaat het meer om het gebruik en de kwaliteit van elektrische apparaten. Dit zegt de hoofdvoorlichter van het Korps Brandweer Suriname (KBS) Ulrich Coats, desgevraagd aan De West.

Volgens Coats is het raadzaam dat burgers de elektrische installatie in hun huis laten inspecteren. Aan de hand van het resultaat kan indien nodig overgegaan worden tot het helemaal vernieuwen van de installatie. Echter moet er volgens Coats ook een balans zijn met de elektrische apparaten die in huis gebruikt worden. Hij raadt burgers aan apparaten van gangbare kwaliteit aan te schaffen en niet van inferieure merken. Hierbij is het ook nodig dat mensen zich laten adviseren door deskundigen.

Ook moeten elektrische apparaten, zoals ventilatoren, regelmatig gereinigd worden van stof, omdat warmte die niet weg kan door ophoping van stof, brand kan veroorzaken. Verder raadt hij mensen af power strips in huis te plaatsen met een permanente bedoeling, omdat deze ook van inferieure kwaliteit kunnen zijn en zodoende de oorzaak van brand kunnen zijn. Volgens Coats is het niet verstandig grote stroomverbruikers permanent aan te sluiten op power strips, omdat dat kan zorgen voor overbelasting met als gevolg brand.

Tenslotte adviseert de hoofdvoorlichter burgers, elektrische apparaten in huis nooit zonder toezicht ingeschakeld te laten. Hij geeft aan dat de brandweer een goede samenwerking heeft met de NV. Energiebedrijven Suriname (EBS). In het verleden zijn samen met de EBS verschillende plannen uitgevoerd. Echter zegt Coats dat voorlichting nooit te veel is. Volgens hem is dit een van de belangrijkste aspecten bij het voorkomen van brand.

door Priscilla Kia