‘Uitspraken Waterberg kunnen royement in de hand werken’

Volgens de bestuurskundige August Boldewijn, vraagt Celsius Waterberg, ex-voorzitter van de Partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), met zijn uitspraken ervoor om geroyeerd te worden. Na de bestuursverkiezing van de BEP waarbij Ronny Asabina gekozen is tot de nieuwe voorzitter van de partij, bedankte Waterberg de leden van de partij en gaf te kennen dat hij het partijcentrum minder zal bezoeken.

Waterberg die de partij in De Nationale Assemblee (DNA) vertegenwoordigt, liet via de media weten dat hij als assembleelid niet hoeft te doen wat de BEP zegt. Boldewijn noemt zijn uitspraken onverstandig, omdat hij hoe dan ook afgevaardigd is door de partij. “Dat Waterberg lid is van de partij, betekent dat hij de partijideologie enigszins uitdraagt en die zal hij in zekere mate moeten volgen”, zei Boldewijn. Volgens hem kan de BEP overgaan om Waterberg te royeren als blijkt dat hij zijn eigen weg gaat.

“Er kan niet alleen overgegaan worden tot royement als partijleden overlopen, maar ook als zij hun eigen weg gaan, zonder rekening te houden met de ideologie van de partij”, stelde Boldewijn.

Na royement wordt het terugroeprecht van toepassing en kan Waterberg volgens Boldewijn teruggeroepen worden, terwijl een ander lid in zijn plaats de partij in het parlement zal vertegenwoordigen.

Over het vormen van een aparte fractie, zegt Boldewijn, dat zolang de zaak in behandeling is bij de rechter, het terugroeprecht niet meteen van kracht kan zijn. Dit betekent dat leden nog in het parlement blijven zitten en een aparte fractie kunnen vormen. “Partijen kunnen altijd in hoger beroep en zodra de zaak in hoger beroep loopt, is de terugroeping niet van kracht en kunnen leden in een aparte fractie toch fungeren als parlementariër, maar dan niet onder de voormalige politieke partij”, legt Boldewijn uit.

In het geval van Waterberg, zegt Boldewijn dat indien royement met onmiddellijke terugroeping van Waterberg ter sprake komt, hij geen kans zal hebben op het vormen van een aparte fractie in het parlement. Hij zal dan plaats moeten maken voor iemand anders.

door Priscilla Kia