‘Kiesstelsel Suriname moet geëvalueerd en veranderd worden’

Het wordt nu meer dan ooit tijd dat het kiesstelsel van Suriname, geëvalueerd en veranderd wordt. Dit zei politiek analist Hardeo Ramadhin, afgelopen dinsdag bij de maandelijkse bijeenkomst van de Kenniskring in het Lalla Rookh gebouw. Ramadhin stelde dit op basis van wat zich voor heeft gedaan bij de afgelopen verkiezingen voor wat betreft de partijcombinaties, die volgens hem zowel voor- als nadelen hebben. Een van de nadelen is dat er niet gestemd wordt op de potentiële kandidaten, maar op de lijsttrekker. Hierdoor wordt de positionering op de kandidatenlijst voor het parlement  bemoeilijkt.

Verder is Ramadhin van mening, dat kleine partijen en partijen die steeds door de kiezers worden afgewezen, beter op kunnen houden te bestaan, hun deelname aan de verkiezingen is alleen maar kapitaal- en energieverspilling. Ook frustreren deze partijen het kiessysteem.

Bij de analyse van de partijen die deel hebben genomen aan de laatste verkiezingen, zegt hij dat er enkele partijen zijn die na moeten gaan of het nodig is dat zij nog voortgang geven aan hun bestaan. Volgens hem is er een heroriëntatie nodig als het aankomt op de 1 procentregeling die is opgenomen in het kiesstelsel. Bij de kleine partijen gaat het volgens Ramadhin meestal om enkele gelukszoekers die voorzitter van een partij willen worden en alles eraan doen om in het parlement te komen, ook wijst ervaring uit, dat de kleine partijen zich na de verkiezingen voegen bij de grotere partijen. “Vooral kleine partijen moeten voor de verkiezingen nagaan hoe sterk zij staan, gezien bepaalde kandidaten baanbrekend werk moeten verrichten om een zetel binnen te krijgen”, zegt hij. Partijen die tegen beter weten in toch deelnemen aan de verkiezingen, zouden volgens Ramadhin bij een slecht resultaat, moeten opdraaien voor een deel van de kosten die gepaard gaan met de verkiezingen.

door Richelle Mac-Nack