‘Partijen al bezig met voorbereidingen verkiezing 2020’

Nadat de entertainer Joel Martinus oftewel Moneyhond Bordo, aangaf de Surinaamse politiek in te willen gaan, bleken met name de VHP en de PL geïnteresseerd te zijn in hem. Bordo is lid van de Abop en staat bekend als de rechterhand van Ronnie Brunswijk. Bestuurskundige August Boldewijn, zegt desgevraagd aan De West, dat politieke partijen al bezig zijn met de voorbereidingen naar de verkiezingen toe en dat elke partij het recht heeft om haar ledental uit te verbreiden.

Bordo heeft twee weken geleden zijn fans opgeroepen hem te adviseren over de partij die het best bij hem past. Als opties bood hij ABOP, VHP, NDP of het oprichten van een eigen partij. Hij ging eerst een gesprek aan met VHP-voorzitter Chan Santokhi en heeft plannen om nog met PL-voorzitter Paul Somohardjo en NDP-voorzitter Desiré Bouterse, een gesprek te voeren. Hoewel de VHP Bordo heeft uitgenodigd voor een gesprek, denkt Boldewijn niet dat de samenwerking tussen Abop en de VHP hieronder zal lijden. Volgens hem is de VHP al enige tijd bezig om de idee dat de VHP een etnische partij is, weg te werken door andere groepen bij de partij te betrekken.

Niet lang terug gaf ook de PL-voorzitter te kennen dat Bordo welkom is binnen zijn partij. Volgens Boldewijn proberen partijen diverse groepen naar zich toe te trekken, maar het positieve resultaat moet nog komen. “Bordo mag dan populair zijn en een grote aanhang hebben, maar dat betekent niet dat zijn aanhang mee zal komen naar de partij waar hij naar overstapt”, zei Boldewijn.

Hij vindt het echter vreemd dat zowel de VHP als de PL zoveel belangstelling hebben voor Bordo. Volgens hem wekt Bordo de indruk alsof hij nog niet zeker is.

Geruchten doen de ronde dat ex-minister Alice Amafo van de Abop, de overstap zal maken naar de VHP. Volgens Boldewijn kan Amafo verschillende redenen hebben hiervoor, belangrijk is wat  dat zij niet de indruk wekt alsof zij alleen op eigen voordeel uit is. Boldewijn zegt dat Abop achter het motief van Amafo moet zien te komen en moet proberen om haar toch te behouden.

Wat de verkiezingen in 2020 betreft, zegt Boldewijn dat de verkiezingsuitslag heel verassend kan zijn. Hij geeft aan dat de huidige regering vooral in het binnenland een bepaalde koers neemt door voor de water- en elektriciteitsvoorziening te zorgen. “De mensen hebben heel lang hiernaar gestreefd en dit is dus een positieve ontwikkeling voor de NDP. Ondanks het beleid dat de afgelopen 5-6 jaar teleurstellend is geweest, moeten wij ons niet vergalopperen”, zegt Boldewijn. Hij geeft aan dat Surinamers niet op basis van ideologie stemmen. Zij reageren op dagelijkse dingen en maken hun keus op bais van ‘mi lob’ a mang’. “Ook al zou een persoon het slecht hebben gedaan, zouden Surinamers toch op hem stemmen, omdat ze ‘van hem houden’. Het moet ons daarom niet verbazen als deze regering weer gekozen wordt”, aldus Boldewijn.

door Priscilla Kia