Pancap wil voor 2030 einde maken aan aids

De Pan Caribbean Partnership against hiv and aids (Pancap), is vandaag gestart met een dialoog over het terugdringen van het stigmatiseren en discrimineren van personen met hiv en aids. Dit zal de organisatie samen doen met de Regional Consultative Steering Committee for the Implementation of Recommendations to end AIDS by 2030. De bijeenkomst vond plaats in Courtyard by Mariott. Het doel van de bijeenkomst is om de dialoog tussen religieuze leiders en belangrijke bevolkingsgroepen, waaronder sekswerkers, LBGT-gemeenschap, transgenders en andere belanghebbenden op gang te brengen. Veertig deelnemers waren aanwezig. Volgens de directeur van Pancap, Derick Springer, is de bijeenkomst de eerste in zijn soort en is een van de vijftien aanbevelingen die worden gedaan in de verklaring van de Pancap in Trinidad en Tobago. De directeur legde verder uit, dat het gezamenlijke forum een ideale ruimte creëert voor religieuze leiders en andere groepen om manieren te bespreken om samen te werken aan het taboe dat op aids rust en de discriminatie te verminderen. Garth Minott, voorzitter van de Regional Consultative Steering Committee for the Implementation of Recommendations to end AIDS by 2030, onderstreepte de behoefte van religieuze leiders en vertegenwoordigers van belangrijke bevolkingsgroepen, om te praten over hun ervaringen betreffende de samenwerking.

Hij legde uit dat het de bedoeling is om modellen van samenwerkingen of partnerschappen tussen deze groepen te identificeren, die door mensen met hiv/aids als positief werden bevoordeeld.  Tijdense het driedaagse evenement zullen er discussies plaatsvinden over de hiaten in de behandeling en preventie van hiv met de nadruk op toegang tot gegevens om de vooruitzichten en vereisten voor het bereiken van de 90-90-90 doelen tegen 2020, aan te pakken. Alsook het verminderen van de stigmatisering en discriminatie waar belangrijke bevolkingsgroepen mee te maken hebben. Het programma van de Verenigde Naties voor hiv- en aids-doelen 90-90-90, is als volgt: in 2020 zal 90 procent van alle mensen met hiv, zijn hiv-status kennen; tegen 2020 zal 90 procent van alle mensen die gediagnosticeerd is met een hiv-infectie, langdurige antiretrovirale therapie krijgen; tegen 2020 zal bij 90 procent van alle mensen die antiretrovirale therapie krijgt, sprake zijn van  virale suppressie, wat betekent dat het virus verminderd, dan wel ondetecteerbaar is in het bloed.

door Kimberley Fräser