Pokigron geniet van 1x24u stroom

Een droom van ongeveer 400 huishoudens en bedrijven te Pokigron (Sipaliwini) is een feit geworden. Voorheen konden de bewoners net een paar uur per dag gebruik maken van elektriciteit, nu kan dat 1×24 uur. Een delegatie waaronder de directeur van de Energiebedrijven Suriname (EBS), Rabinder Parmessar, raadsadviseur Ramon Abrahams, First Lady Ingrid Bouterse en vicevoorzitter Melvin Bouva, hebben de hybride opwekcentrale in Boven-Suriname afgelopen zaterdag officieel in gebruik genomen. De EBS heeft met de financieringsmiddelen van de Inter-American Development Bank (IDB), het bestaande opweksysteem geïntegreerd met 500 kwp zonnepanelen. Volgens Parmessar, zal het nog geen twee jaar duren voordat dit gebied tot een grote stad omgebouwd zal worden. Hij noemt fabrieken en bedrijven die mogelijk opgezet kunnen worden.

De EBS-directeur is er klaar voor om dit project uit te breiden. Hij wacht alleen op de opdracht dan zorgt hij ervoor dat ook de omliggende gebieden van dit project kunnen profiteren. Parmessar gaf verder aan dat met het opzetten van de zonnepanelen, de generatoren, het vernieuwen van bestaande verbindingen en aansluitingen op de ruim 400 huishoudens, een internaat en een school, circa SRD 30 miljoen is gemoeid. Dit bedrag is betaald met de lening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, bijdragen van de overheid en de gemeenschap te Pokigron.

Waarnemend districtscommissaris Ivonne Pinas, deelde mee dat er ruim SRD 300.000 aan inkomsten, opgeleverd uit het gemeenschapsbos in de pot is gestopt van dit project. Ze gaf aan dat dit bedrag toch niet voldoende zou zijn als de vrouwenorganisatie van Pokigron niet was ingekomen met een deel van het bedrag. De vrouwenorganisatie heeft daarom veel waardering gehad van de gemeenschap, Parmessar en de overige sprekers. Volgens de sprekers kunnen deze vrouwen een groot voorbeeld zijn voor velen. De organisatie zelf is zeer trots dat zij met eigen middelen een bijdrage heeft kunnen leveren aan dit project. De vrouwen hebben US-dollar 15.000 bij elkaar gezet om een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van dit project. Dit is eerst in overleg met het dorpsbestuur en dorpsgemeenschap gedaan. “We zijn erg blij. Woorden schieten ons tekort om dat uit te drukken”, zegt Anne Huur vertegenwoordiger van deze organisatie. Zij gaf aan dat de gemeenschap niet meer beperkt zal worden met het stroom verbruik. “We kunnen nu tot laat bezig zijn, want nu is alles mogelijk.”

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) Regilio Dodson, gaf aan dat het dorp wel stroom had, maar de ontwikkeling ontbrak, ondanks alle initiatieven die genomen waren door vorige leiders. De minister sprak de gemeenschap toe om elkaar in de ogen te kijken en goed met elkaar te overleggen. “Luister niet naar wat mensen zeggen, maar kijk zelf naar de ontwikkelingen, want het zijn jullie die alles hier meemaken. Pokigron is het fundament en het zal niet hierbij blijven, maar zich verder uitbreiden.” Dodson attendeerde de gemeenschap erop om zuinig om te gaan met de beschikbare stroom. Dodson riep ook ondernemers op om te investeren in dit gebied.

-door Kimberley Fräser-