Belangenbehartiging bussector noodzakelijk voor samenleving

Er moet opgekomen worden voor de belangen van de bussector, vooral voor de bushouders van de particuliere bussen. Dit is van essentieel belang, want wanneer de belangen van de bushouders gediend worden, zijn ook de belangen van het volk behartigd. Dit zegt VHP-assembleelid Mahinder Jogi, in gesprek met de krant.

Hij is van mening dat het nu normaal is dat het volk zijn hoofd moeilijk boven water kan houden, gezien alles steeds duurder wordt, terwijl men hetzelfde salaris houdt. Als gevolg van de devaluatie van onze munteenheid is het overduidelijk dat iedereen minder verdient. Jogi benadrukt dat Suriname een importeconomie heeft, dus onze munteenheid wordt daarom gerelateerd aan de euro en de Amerikaanse dollar. Hierdoor komen ondernemers, zoals de bushouders, volgens hem in de problemen als zij onderdelen van hun bus moeten vervangen, maar hun diensten leveren voor een tarief dat in geen jaar is gewijzigd.

De parlementariër benadrukt, dat de overheid al lang geen tariefsverhoging heeft toegekend aan deze bushouders. Ingaande vandaag zijn de brandstofprijzen wederom omhoog gegaan, die liggen nu boven de SRD 6. Jogi is van mening dat dergelijke ontwikkelingen ervoor gezorgd hebben dat diverse bedrijven hun deuren moesten sluiten.

Hoewel dit probleem zich ook manifesteert in de bussector, zegt Jogi dat de organisatie die zegt de belangen van de bushouders te behartigen, moet opkomen. “Iemand die maar één bus heeft, zal minder onkosten hebben. Maar een persoon die twee tot drie bussen heeft en daarvan leeft, komt steeds in de problemen. Deze ondernemers kunnen moeilijk de zaken bijhouden”, vertelt Jogi.

Het is de parlementariër opgevallen, dat de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) een bepaalde houding aanneemt, in de strijd voor de verbetering van de bussector. Volgens hem zingt de PLO mee met de regering, vandaar dat er volgens hem een actiecomité is opgericht.

“Worden de belangen van de bushouders niet gediend, dan verzuipen ook de mensen die dagelijks vervoer nodig hebben”, benadrukt Jogi. Hij wijst erop dat heel veel mensen nu niet meer in staat zijn een auto te kopen, daarnaast zijn er anderen die wel beschikken over een voertuig, maar die niet in rijdende staat kunnen houden, gezien de ontwikkelingen in het land. Jogi benadrukt dat de bussector een sector moet zijn die gekoesterd en ondersteund moet worden door de regering. Volgens hem moet er een subsidie aan deze groep worden gegeven die marktconform is. “Dat gebeurt tot nog toe niet en het parasiteren op bedrijven en ondernemers, zorgt ervoor dat alles kapot gaat”, aldus Jogi.

-door Richelle Mac-Nack-