Prostaatkanker is nog niet het einde

“Prostaatkanker hoeft niet het einde van het leven te betekenen. Wat je wel moet doen, is therapietrouw zijn”, zegt Chas Warning, voorzitter van de Prostaatkanker Stichting Suriname (PKSS). Op donderdag 1 februari heeft de PKSS een voorlichtingsavond georganiseerd met als hoofdthema: ‘De nieuwe internationale ontwikkelingen binnen de prostaatkankerzorg’. De inleider was dr. Arnout Alberts, uroloog en verbonden aan de afdeling Urologie van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam.

Veelal wordt praten over prostaatkanker gezien als een taboe, waardoor mensen zich niet houden aan de therapie. Volgens Warning is er wat je gezondheid betreft, niets om je voor te schamen. Hij vertelde dat vrienden in het verleden niet erover hebben gesproken, met als gevolg dat zij aan de ziekte zijn overleden. Volgens hem dachten zij dat het ze nooit zou overkomen. Anand Ramsoek, uroloog bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, raadt mannen aan om naar de uroloog te gaan als zij worden doorverwezen door een arts. In Suriname wordt prostaatkanker voornamelijk behandeld door hormoontherapie of bestraling. “Een op de vijf mannen in Suriname overlijdt aan prostaatkanker, na hart- en vaatziekten de grootste doodsoorzaak bij mannen”, vertelde Alberts in zijn presentatie. Hij gaf ook aan dat er nieuwe ontwikkelingen zijn die goed aangeven wanneer mannen kunnen beginnen met de behandeling van prostaatkanker en welke behandeling het beste zou zijn. Hij vertelde hoe de prostaatwijzer, waarnaar hij onderzoek heeft gedaan, te werk gaat. Door het meten van de PSA-waarde in het laboratorium kan worden vastgesteld of er een mogelijkheid is dat kanker zich aan het ontwikkelen is. De patiënt kan doorverwezen worden naar de uroloog die met een echo en de prostaatwijzer, het percentage waarin de kanker zich ontwikkelt kan berekenen en zelfs kan voorspellen of het een agressieve vorm is of niet. Op basis van deze berekeningen kan de arts de juiste behandeling uitstippelen. Alberts gaf aan dat de machines goed zijn, maar dat de aanschaffing daarvan miljoenen kost, terwijl de onderhoudskosten daar nog bij komen.

Volgens Ramsoek kan het geld dat besteed zou worden aan nieuwe apparaten, beter geïnvesteerd worden om andere patiënten te helpen. Hij is van mening dat wij eerst gebruik moeten maken van de mogelijkheden die er zijn, voordat er overgestapt wordt naar een investering die miljoenen kost.

door Priscilla Kia

 

More
articles