Transfers brengen uitholling Dosko aan het licht

De publicatie van transfers die hebben plaatsgevonden binnen het Surinaamse vrouwenvoetbal, heeft een enorme exodus aan het licht gebracht bij één van de sterkere vrouwenteams in de SVB-vrouwencompetitie.

Oud-kampioen Dosko is meer dan 80% van haar spelers kwijtgeraakt en is dus volledig uitgehold.

Het team dat het meest geprofiteerd heeft van de exodus bij Dosko is SRD.

Laatstgenoemde heeft maar liefst 6 speelsters aangetrokken. Daarna is het de ploeg van regerend vrouwenkampioen Ascona, dat 5 speelsters van Dosko heeft overgenomen. Met de resterende aankopen die gedaan zijn door Oema Soso (1) en Evita (2) blijkt de levensvatbaarheid van Dosko op losse schroeven te zijn komen te staan.

Uit de inschrijvingen voor de nieuwe SVB-vrouwencompetitie blijkt dan ook dat Dosko niet is ingeschreven. Pogingen een reactie los te krijgen van Dosko-voorzitter Rigonnie Read, een voorvechter van het Surinaamse vrouwenvoetbal, hebben tot nu toe geen resultaat opgeleverd.

Tijdens de vrouwenbekercompetitie sprongen getransfereerde speelsters als Cynthia Sital, Safira Hoog-dorp en Mervill Blatz in het oog, doordat zij met hun doelpunten voor respectievelijk Oema Soso en SRD meteen hun stempel drukten bij hun nieuwe ploeg.

Daaruit valt de conclusie te trekken dat deze speelsters reeds een vaste basisplaats hebben kunnen afdwingen. Het zal dus moeilijk vallen om nu maatregelen te treffen, die een eventuele redding van Dosko zouden moeten bewerkstelligen. De zaak wordt ingewikkelerder als de interne problematiek van het clubmanagement van Dosko in ogenschouw wordt genomen. Immers had de clubvoorzitter sinds vorig jaar laten doorschemeren dat het financieel erg zwaar viel de club draaiende te houden.

Toch zal er vanuit de moederorganisatie zulke ontwikkelingen niet op hun beloop moeten worden gelaten, omdat dit remmend werkt op de groei van het vrouwenvoetbal. Het zou dus goed zijn als de SVB met betrekking tot de transfer van speelsters, scherpere regels vaststelt teneinde in de toekomst overlevingskansen van bestaande clubs te garanderen.

De SVB maakt vandaag een aanvang maakt met de nieuwe competitie. Het seizoen wordt geopend met de kraker tussen de regerend meisjes jeugdkampioen Ascona en semi-kampioen Oema Soso, gevolgd door het seniorenduel Evita-SRD. Beide wedstrijden worden in het Dr.Ir.Franklin Essed Stadion afgewerkt.

(DRP)