Suriname nr.69 op wereldranglijst rechtssysteem

Suriname staat op de 69ste plaats op de ranglijst van landen met de beste rechtssystemen ter wereld. Op de 113 landen tellende lijst van World Justice Project, een internationale onafhankelijke organisatie die zich bezighoudt met het recht, blijkt dat ons land hiermee wel tien plaatsen omlaag is gegaan ten opzichte van de vorige lijst. Suriname bezet voor wat betreft de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio, de 18e plaats op de lijst in de groep van 30 landen. Ons land heeft op de wereldranglijst, die te vinden is op https://worldjusticeproject.org een overall score van 0.51.

Als het om civiel recht gaat, staat Suriname op de 67ste plaats. Op het vlak van beperkingen opgelegd door de overheid, is Suriname 22ste in de regio en nummer 78 op de wereldranglijst. Suriname bezet voor wat betreft de afwezigheid van corruptie in de overheid, de 43ste plaats op de lijst en in de regio plek 12.

Het slechtst wordt gescoord op het punt van transparante overheid: 104 op de ranglijst en 29ste van de regio. Wanneer het gaat om het naleven van de fundamentele mensenrechten, is Suriname nummer 73 van de wereld en 25ste van de regio.

Op het stuk van veiligheid van mens en bezit, scoort Suriname ook minder goed. Wereldwijd 85 en in de regio nummer 17.

Wet- en regelgeving blijken ook iets minder goed gehandhaafd te worden. Ons land staat voor wat dit betreft, wereldwijd op de 71ste plaats en regionaal zijn wij nummer 20. Als het om civiel recht gaat, is Suriname 67ste op de ranglijst en 17e van de regio. In het geval van strafrecht staat Suriname er iets beter voor, namelijk 44 wereldwijd en 12e van de regio.

Nederland blijft op de lijst op de 5e plaats staan. Alleen de Scandinavische landen Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden hebben een nog beter stelsel. Uit de vergelijking blijkt ook dat wereldwijd de rechtsstaat onder druk staat. Zo gaat het in een meerderheid van de 113 onderzochte landen slechter met de mensenrechten in vergelijking met vorig jaar. Ook de mogelijkheden om de overheid te kunnen controleren namen af, evenals de mogelijkheden voor mensen om naar de rechter te stappen. De grootste val maakten de Filipijnen, dat van plek 18 naar 88 zakte. Landen met het slechtste rechtssysteem, zijn Cambodja en Afghanistan en helemaal onderaan bungelt Venezuela.

More
articles