Pleidooi Kanhai verschoven; Ritfeld wil zo snel mogelijk vonniswijzing

Het pleidooi van advocaat Irvin Kanhai voor drie medeverdachten in het 8 Decemberstrafproces, is verschoven naar 27 maart 2018. Kanhai was er niet aan toe gekomen het pleidooi op papier te zetten. Kanhai vertegenwoordigt naast hoofdverdachte Desiré Bouterse, ook Stephanus Dendoe, Ernst Geffery en Iwan Dijksteel in de zaak. Hij heeft de Krijgsraad vandaag om uitstel gevraag, waarna deze heeft ingestemd. Tegen de verdachten is eveneens twintig jaar cel geëist.

Noch de medeverdachten Orlando Heidanus en Wim Carbière, noch hun advocaten waren vandaag aanwezig. Tegen deze verdachten is vrijspraak geëist door de auditeur-militair Roy Elgin. Volgens Chyntia Valstein Montnor, voorzitter van de Krijgsraad, willen deze verdachten waarschijnlijk geen gebruik maken van hun recht om een pleidooi te houden.

Volgens Benito Pick, advocaat van de verdachte Edgar Ritfeld, tegen wie Elgin vrijspraak heeft geëist, moet er zo snel mogelijk een vonniswijzing komen.

Hoewel duidelijk is dat Ritfeld niet betrokken was bij de decembermoorden, moet hij nog even wachten, omdat het 8 December-proces in een bepaalde volgorde wordt behandeld. Pick vindt dat jammer, omdat zijn cliënt terwijl de zaak voortduurt, met de blaam van verdachte moet leven.

Ritfeld vindt het jammer dat de Krijgsraad tot vervolging is overgegaan, omdat vanaf het begin duidelijk was dat hij geen enkele betrokkenheid heeft gehad bij de decembermoorden. Hij heeft vanaf het begin van het proces steeds beweerd onschuldig te zijn, terwijl er ook geen bewijs tegen hem is gevonden.

Vandaag heeft de zitting heel erg kort geduurd doordat vijf zaken niet behandeld zijn geworden. De Krijgsraad moet nog een officieel besluit nemen in de zaak tegen Rozendaal. Elgin had gevraagd om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren in de zaak tegen Ruben Rozendaal. Op deze medeverdachte vervalt het recht om vervolgd te worden, omdat hij is overleden.

 

More
articles