Japan schenkt goederen en apparatuur ter waarde van USD 1.8 miljoen

De Japanse regering is de Surinaamse regering tegemoetgekomen met hulpgoederen en apparatuur voor het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), ter waarde van US-dollar 1.8 miljoen. De Japanse ambassadeur Mitsuhiko Okada en de minister van Buitenlandse zaken (BuZa), Yldiz Pollack-Beighle, hebben vandaag de overeenkomst tussen beide landen ondertekend in de vergaderzaal van BuZa. Deze overeenkomst betreft de schenking van goederen en apparatuur door Japan aan ons land ten behoeve van natuurrampenpreventie en wel in het kader van het ‘Economic and Social Development Programme’ van Japan. Het gaat onder andere om twee ambulances, generatoren en emergency equipment.

Pollack-Beighle zei dat Japan zowel de capaciteitsopbouw van ons land, alsook aan de sectoren agricultuur en toerisme, de nodige ondersteuning biedt. Nu is het binnenland aan de beurt, de behoeftes daarvan zijn doorgespeeld door NCCR. Het ministerie van BuZa heeft voor wat betreft de aanschaf van het equipement, verder onderhandeld met de Japanse regering. De hulpgoederen en apparatuur zijn afgestemd op de behoefte in nood. Okada vertelde, dat de aanbesteding van de goederen en apparaten in Japan wordt gedaan, daarna wordt alles naar Suriname verscheept.

De bewindsvrouw gaf ook aan dat Japan wil helpen om de visserijsector verder te ontwikkelen. Er wordt nu al naar mogelijkheden gekeken om een koelfaciliteit op te zetten te Commewijne.

Volgens de bewindsvrouw is er behoefte aan een faciliteit waar alle vis naar binnen kan komen. Zodra Pollack-Beighle het kostenplaatje van het project heeft ontvangen van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, zullen de financiële mogelijkheden worden bekeken. Wat dit project betreft, worden er al gesprekken gevoerd tussen beide landen.

Later op de dag brengt ambassadeur Okada ook een bezoek aan een visbedrijf. Er is ook een dag ingepland waarbij de ambassadeur een uiteenzetting zal geven over de manier waarop organisaties in ons land schenkingen kunnen aanvragen bij de Japanse regering.

door Kimberley Fräser

 

More
articles