Kanhai houdt pleidooi voor vrijverklaring Bouterse

Vanmorgen is het pleidooi in het 8 Decemberstrafproces begonnen. Tegen Desiré Bouterse is twintig jaar gevangenisstraf geëist voor de decembermoorden door auditeur-militair Roy Elgin. Vandaag was het woord aan advocaat Irvin Kanhai, die een pleidooi tegen de strafeis van zijn cliënt Bouterse heeft gehouden. Hiermee wil hij zijn cliënt vrij pleiten van de tenlastelegging van vijftienvoudige moord op 8 december 1982.

Tijdens de zitting van de Krijgsraad vandaag, vroeg Kanhai dat het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk wordt verklaard. Vandaag is alleen de zaak tegen Desiré Bouterse, toenmalig militair leider, in behandeling genomen. Sinds de behandeling van het 8 Decemberstrafproces, is tegen zes verdachten de maximale gevangenisstraf van twintig jaar geëist door de auditeur-militair Roy Elgin. Hoewel hij Ruben Rozendaal volledig aansprakelijk houdt voor de moorden op vijftien critici van het toenmalige militair bewind, heeft hij tien jaar cel tegen hem geëist. Tegen vier personen is vrijspraak geëist. Volgens Kanhai is gedurende het proces veel materiaal vrijgekomen.

Hij ging uitgebreid in op de omstandigheden rond december 1982. Volgens Kanhai waren de slachtoffers bezig met een coup, dit blijkt uit verschillende documenten, berichten en citaten van personen. Door middel van verklaringen van getuigen, wilde Kanhai aantonen dat Bouterse niet aanwezig was in Fort Zeelandia toen de moorden werden gepleegd.

Volgens Kanhai speelde Nederland een grote rol in Suriname. De Binnenlandse Oorlog is volgens hem door Nederland gefinancierd, terwijl de Surinaamse media heeft meegewerkt aan de ‘hersenspoeling’ van de samenleving. Op 30 januari zullen de advocaten van Etienne Boerenveen (Frank Truideman) en Arthy Gorré (John Kraag) pleiten.

door Pricilla Kia

 

More
articles