HVB: ‘Meer waardering voor lokale producten in 2018’

“Het afgelopen jaar 2017, is een moeilijk en duur jaar geweest voor het gehele volk. Het is nog steeds moeilijk, het volk voelt nog steeds de recessie die in 2015 begon. Echter zijn we, dwars door alle politieke partijen heen tot het besef gekomen om te kiezen voor Surinaamse producten in plaats van buitenlandse producten.” Dit waren woorden van de politieke leider van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB), Raymond Sapoen, tijdens de ‘Opo Yari’ vergadering in Commewijne afgelopen zaterdag. “We hebben al getoond dat we kiezen voor Sranan fowru in plaats van buitenlandse kip”, benadrukte hij. Sa-poen zei, aan dat we dit jaar meer waarde moeten hechten aan onze eigen lokale producten. “2018 is het jaar van nationale productie, nationale consumptie en eigen Surinaamse ondernemers”, aldus Sapoen.

De voorzitter van HVB tevens minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, hield het publiek de voornemens van de partij voor. Volgens hem moet er in 2018 een einde gemaakt anderen de schuld te geven in plaats van zelf verantwoordelijkheid te nemen. “We zullen onze voornemens niet halen, als wij niet hard werken. Gado de wifesi man en ifGado de wifesi man en if we bribi in Gado, dan zal het zeker lukken. We zullen eerst moeten afstappen van het punt waar we iedereen de schuld geven, want ontwikkeling komt niet als je anderen de schuld geeft. Wanneer wij ontwikkeling willen, moeten we eerst kijken naar onszelf”, zei Noersalim.

Zowel Sapoen als Noersalim erkennen dat de situatie in Suriname niet rooskleurig is, maar volgens hen zijn in alle landen problemen, waar het om gaat, is hoe er naar de problemen gekeken wordt. Noersalim haalt aan dat geloof in God; geloof in eigen talenten; geloof in jezelf als persoon en vooral de schuld niet aan anderen geven, het volk moeten leiden door dit jaar.

Noersalim haalde aan dat de HVB zich onderscheidt van andere politieke partijen. Behalve dat de partij integriteit en transparantie hoog in het vaandel draag, zegt Noersalim dat de HVB een volkspartij is die ervoor zal zorgen dat er ontwikkeling gebracht zal worden in Suriname. Volgens hem zal de HVB uitgroeien tot de derde grootste partij. “Wij brengen politiek licht in het duister”, benadrukte hij. In de komende periode zal de HVB volgens hem harder werken om groei te brengen in de organisatie. Hij meent dat zonder geloof noch de partij noch het land tot ontwikkeling gebracht kan worden. In de politiekvoering van HVB richt men zich volgens Noersalim niet op de tegenstanders, volgens hem is het in 2018 meer dan tijd om alles los te laten wat ons weerhoudt van eenheid, ongeacht de politieke kleur. Hij vindt dat Suriname niet tot ontwikkeling gebracht kan worden zonder eenheid.

Sapoen is ervan overtuigd dat als het doel van de partij in land en district wordt verspreid, HVB bij de komende verkiezingen zeker kan rekenen op één zetel in Commewijne. Volgens Sapoen is de HVB begonnen met een strijd, waarbij zaken op orde gesteld moeten worden in eigen huis. In dat kader heeft de partij de jongeren ook gestimuleerd om een grotere bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de partij.

Als het gaat om integriteit dan moet de partij volgens de leider meer gaan investeren in zichzelf. Volgens hem kunnen integere mensen de grote ziekte van het land, corruptie tegenhouden. “Als je geen integere mensen hebt, a kondre o las pasi”, aldus Sapoen.

Ook besprak Sapoen de gevolgen van het ambtenarenapparaat op lange termijn. Hij haalde aan dat er ruim 40.000 personen in dienst zijn van de overheid, waardoor 65 procent van het bnp besteed wordt aan salarissen. Sapoen benadrukt dat hoewel zij nu in de coalitie zijn, zij toch kritiek zullen leveren als dat nodig is. Gezien 65 procent van het bnp naar salarissen gaat, vraagt hij zich af hoe er geïnvesteerd zal worden in het onderwijs en de infrastructuur. Sapoen benadrukt dat het ambtenarensysteem ruim 60 jaar op dezelfde wijze functioneert, waardoor het land niet goed tot ontwikkeling gebracht kan worden. Volgens hem moet er gefaseerd verandering gebracht worden in dit systeem.  “De ambtenarij is een van de problemen die opgelost moet worden. Als we dit zo laten, wordt het een groot probleem voor de economie van het land”, benadrukt Sapoen.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles