Nog geen sprake van hennepteelt ondanks wijziging wet

Gedurende zeven maanden zijn intensieve voorbereidingen getroffen en is gewerkt aan de wijziging van de Wet verdovende middelen. Gisteren is deze wet in De Nationale Assemblee met 33 stemmen gewijzigd. Hiermee is cannabis met een Tetrahydrocannabinol (THC) gehalte van 1,5% voor medicinale doeleinden legaal geworden. Echter is de teelt van hennep, het woord voor cannabisplanten die industriële doeleinden dienen, nog niet mogelijk.

Door interventie van de commissieleden Krishna Mathoera en Dew Sharman, is ervan afgezien om in deze wet de bepalingen van de industriële hennepteelt op te nemen. Ook de procureur-generaal heeft de commissie dit afgeraden, omdat dat internationaal niet gangbaar is en de wettekst moeilijk leesbaar zou zijn. Er is dan een kleine ingreep gepleegd in de wet waarvan de belangrijkste is, dat de industriële teelt een wettelijke grondslag krijgt. In de wet is expliciet opgenomen dat niemand mag starten alvorens nader bij wet is geregeld hoe dat moet geschieden.

Volgens de voorzitter van de commissie van rapporteurs, Roche Hopkinson, zijn er geen ingrijpende wijzigingen gekomen in het amendement, dan dat een bevoegd orgaan zal worden ingesteld dat belast wordt met onder meer het toezicht op de naleving van deze wet. Echter is het staatsbesluit welke de instelling van het bevoegd orgaan zou moeten regelen, niet vooraf naar de commissie opgestuurd. Hierdoor kon de wet niet beter gestructureerd worden. De fractieleider van de NDP, André Misiekaba, heeft geprotesteerd tegen de problemen met de regering als het gaat om staatsbesluiten. Veel wetten, zoals de Anticorruptiewet, Wet dierenwelzijn, kunnen niet uitgevoerd worden vanwege het ontbreken van staatbesluiten. Misiekaba gaf aan dat het werk van het parlement op deze manier wordt opgehouden.

Na de aanname van de wet zal niet veel veranderd zijn, totdat de tweede wet is ingediend, behandeld en aangenomen is. Zolang die wet er niet is, kan niet overgegaan worden tot het telen van hennep, omdat daarvoor de uitvoeringsbesluiten nodig zijn. Hopkinson gaf aan, dat met de aanname van de wet, Suriname op lijn is met internationale verdragen. Hij is blij dat de wet vandaag vlot is behandeld en aangenomen. Hopkinson is van plan met een initiatiefwet te komen voor de tweede wet die aangekondigd is.

Door deze wetswijziging worden regelingen getroffen om stoffen die bij de illegale productie van verdovende middelen worden gebruikt, tegen te gaan. Er was in DNA vooral aandacht voor het controlemechanisme, vooral binnen onze instituten. Mathoera deelde mee, dat Suriname de afgelopen periode zowel nationaal als internationaal niet positief in beeld is geweest. Volgens haar is de aanname van de wet een positief signaal naar de wereld toe dat er wat gedaan wordt. Mathoera wilde ook, net als veel andere leden, weten als de politie, douane, gezondheidszorg etc., getraind zijn om daadwerkelijk drugs te bestrijden.

door Priscilla Kia

 

 

More
articles