WIE BESCHERMT WIE?

Volgens cijfers van het Korps Politie Suriname, was er aan het eind van 2017 een dalende trend voor wat de criminaliteit betreft. Maar de bevolking voertl zich nog niet veiliger. Dat is niet vreemd, want juist op plekken waar men zou denken dat het veilig is, blijkt dit niet zo te zijn. Zo hebben criminelen in de nacht van dinsdag op woensdag 17 januari ingebroken in het gebouw van de politieacademie. Er zijn enkele spullen weggenomen terwijl de daders vooralsnog voortvluchtig zijn. Hoe is het mogelijk dat er bij de politie ingebroken wordt, terwijl er bewaking is? De dieven hebben vlak onder de neus van de politie een inbraak gepleegd, terwijl de politie niets hiervan heeft gemerkt. Het terrein van de politieacademie is overigens geheel omrasterd met een poort die alleen bij melding door een politieman geopend wordt. Als zulke zaken bekend worden in de samenleving, levert dat een zekere mate van bezorgdheid op. Waar gaat het naar toe met onze veiligheid als de politie niet eens haar eigen terrein goed kan bewaken? Het ziet er naar uit dat wij niet hoeven te wachten op bescherming van de politie, maar zelf daarvoor moeten zorgen. Wie beschermt wie? De politieacademie, van wie de rovers weten dat politieagenten daar vertoeven en zij grote kans hebben opgepakt te worden, is niet gespaard gebleven. Hoe zit het dan met woningen die geen extra beveiliging hebben. Wij worden niet vrolijk van zulke berichtgeving. Het geeft ook aan hoezeer de macht van bepaalde autoriteiten is gedaald. Criminelen zijn zich bewust hiervan en aarzelen niet hun slag te slaan. Zij weten ook dat de politie kampt met gebrek aan middelen om op te treden. Wat is immers een wapen zonder munitie? Het is mooi dat de criminaliteit gedaald is, maar er moet meer gebeuren wil de bevolking zich weer veilig voelen.