GEEN MOTIVATIE

Met de stijging van de eurokoers, wil niemand nog iets horen van nationalisme. Veel mensen die nu de mogelijkheid krijgen om het land te verlaten, zullen deze optie met beide handen aangrijpen. Het leven in Suriname wordt met de dag moeilijker, de hoge prijzen zorgen voor heel veel stress. Terwijl veel mensen uit de werkende klasse het moeten doen met lage lonen, stijgt het aantal werklozen dagelijks. De enige manier waarop veel gezinnen deze moeilijke tijd overleven, komt door de steun die zij van familieleden krijgen uit het buitenland, voornamelijk Nederland. Familieleden uit Nederland sturen dozen met levensmiddelen en andere artikelen, daarnaast worden er iedere maand forse bedragen overgemaakt vanuit Nederland naar Suriname. Toch komen de mensen er niet goed vanaf, vooral niet als zij in een huurhuis wonen. Tegenwoordig worden de meeste huizen verhuurd in valuta, omdat de SRD geen zekerheid biedt voor ondernemers. Gevolg is wel dat de huurders steeds meer moeten uitgeven. Wonen in een huurhuis is heel moeilijk voor mensen die geen steun krijgen en het maandelijks moeten doen met het salaris dat zij ontvangen. Als de huur is betaald, dan zijn de meeste vaste lasten nog niet betaald en ook moeten er nog boodschappen gedaan worden, zodat de mensen kunnen eten. Dat is een van de problemen die de stijging van de koers met zich meebrengt, echter worden andere diensten en producten ook duurder hierdoor, gezien bepaalde bedrijven en winkels nog altijd hun producten en diensten prijzen in valuta. De regering heeft meerdere malen gezegd een stop hieraan te zullen brengen, maar tot op heden is er niets veranderd. Jongeren die willen bouwen aan hun toekomst, kunnen dat niet meer en zoeken naar mogelijkheden om dat in een ander land te doen. De regering biedt weinig perspectief aan de jongeren. De meesten hebben geen andere mogelijkheid dan bij hun ouders te blijven wonen. Hoewel ze werken, kunnen ze niet sparen, dat gaat niet meer in Suriname. De regering zegt dat er licht in de tunnel is, maar de samenleving ziet niet eens een klein lichtpuntje.