Parea Suriname: ‘Staat moet ons gelijk behandelen en geslachtsverandering Hilton accepteren’

Juan Pigot, voorzitter van Parea Suriname, vindt dat de staat uiteindelijk een besluit neemt en overgaat tot acceptatie van de geslachtsverandering van Yvanna Hilton. “De staat moet ons gelijk behandelen zoals in de wet staat.” Volgens de voorzitter, heeft de uitspraak van de rechter bepaald dat de geslachtverandering van Yvanna Hilton erkend wordt. Pigot vindt het absurd, dat er nu een ophef wordt gemaakt over deze situatie, terwijl de wet aangeeft dat niemand gediscrimineerd mag worden op basis van zijn geslacht, maar ook in het algemeen. De rechter heeft in januari 2017 bepaald dat de geslachtsverandering van Hilton opgenomen moest worden in de administratie van het CBB door een kantmelding te plaatsen in de betreffende registers. De staat was het hiermee niet eens en vindt dat de rechter buiten zijn bevoegdheid is getreden en besloot vervolgens in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter. Pigot merkt op, dat de personen de deel uitmaken van de staat, ook niet op één lijn zitten, denkende aan de handelingen die zijn gepleegd door de voormalige minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos en het ministerie van Buitenlandse Zaken, die volgens Pigot niet afgestemd waren op elkaar.

Echter is Pigot niet pessimistisch voor wat betreft deze situatie. “De rechter staat aan onze zijde en ook de uitspraak van het Internationaal Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, waarbij bepaald is dat landen die lid zijn van de Organisatie van Amerikaanse Staten, zich niet moeten verzetten tegen homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen-huwelijken,  Suriname is ook lid daarvan”, aldus Pigot.

De voorzitter zegt dat een groot deel van de samenleving zich in de positieve richting beweegt voor wat betreft de acceptatie van deze groep. Dit merkt hij bij de Pride Month, waarbij velen ondersteuning hebben geboden en ook de arbeidsvoorwaarden, waarbij werkgevers minder ophef maken deze groep in dienst te nemen. Daarvoor werd deze groep veel gediscrimineerd.

Parea Suriname heeft tot doel homoseksuele, biseksuele en transseksuele mannen met een hogere beroepsopleiding, een academische of een daarmee gelijkwaardige opleiding, dan wel van een gelijkwaardig niveau, te ondersteunen bij het ontwikkelen van zakelijke en vriendschappelijke contacten.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles