Paho ingeroepen voor hulp situatie AZP

Het ministerie van Volksgezondheid (VGZ) heeft de hulp ingeroepen van de Pan American Health Organization (PAHO) voor het uitvoeren van een grondig onderzoek op de Neonatale Intensive Care United (NICU) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De Nicu bleek getroffen te zijn door een ziekenhuisbacterie. Dertien baby’s raakten geïnfecteerd en zes baby’s overleden. Dit deelde Claudia Marica-Redan, algemeen directeur AZP, gisteren mee tijdens een persconferentie in het auditorium van het AZP. Het team komt zondag aan en maandag gaat het onderzoek van start. De Paho zal zowel de procedures als de protocollen van het ziekenhuis opnieuw checken, om na te gaan waar het mis is gegaan. De Paho helpt bij de voorzorgsmaatregelen die het ziekenhuis kan treffen, zodat de situatie   zich niet herhaalt. Marica-Redan gaf aan dat het ziekenhuis sindsdien in contact is gebleven met de ouders. “De begeleiding is er. Indien mogelijk zal Volksgezondheid ook een bijdrage leveren.”

Ed Ijzerman, arts/microbioloog, zegt dat het voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat de bron van de infectie mogelijk bij de medicijnen ligt die werden bereid voor de baby’s. Het gaat om de Serratia bacterie die zich heeft verspreid, waardoor de baby’s een bloedvergiftiging opliepen. Ijzerman wijst erop, dat bloedvergiftiging bij volwassenen het risico op overlijden verhoogt. Deze baby’s hadden nog geen goed ontwikkeld immuunsysteem, waardoor het risico op overlijden hoger lag. “In de eerste instantie hadden we niet gedacht aan een uitbraak toen de eerste baby op 4 januari overleed”, aldus de kinderarts Arti Toekoen. Toen er meer baby’s geïnfecteerd raakten en er meer babys overleden, is er aan de bel getrokken.

Toekoen gaf aan dat de tweede baby op 7 januari overleed, drie baby’s op 11 januari en de zesde op 13 januari. Zij voegt eraan toe, dat vanaf dat moment een aantal maatregelen is getroffen. Een van de maatregelen is dat de geïnfecteerde baby’s en het verplegend  personeel van de Nicu gescheiden zijn gehouden van de rest. Ook wordt de voorbereiding van de medicatie in een andereruimte gedaan. De kinderarts Neirude Lissone, zegt dat er nu nog zeven baby’s geïnfecteerd zijn, maar die zijn wel stabiel. Als alles goed verloopt, bestaat de mogelijkheid dat twee babys de komende dagen naar huis mogen. Er zijn tot nog toe geen nieuwe besmettingen.

Volgens J. Jharie, ziekenhuishygiënist, worden alle procedures en protocollen gevolgd. Nadat de uitbraak ontdekt werd, is er extra gelet op de handhygiëne, ook is er een hertraining geweest voor het personeel. Als het team van de Paho er is, zullen de infectiepreventiemaatregelen opnieuw gecheckt worden. “Wij wachten dus het resultaat af.”

door Kimberley Fräser

 

More
articles