Ook worstverkoper moet belasting betalen

Een ieder die op de bermen economische activiteiten ontplooit, zal op korte termijn belasting moeten betalen. Dit zal landelijk gebeuren via alle districtscommissariaten. Dat zegt districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost. “Elkeen die op de bermen commercieel bezig is, worstverkopers, barbecuestands, schoonheidspecialisten en ga zo maar door, moet belasting gaan betalen”, zegt de burgervader resoluut.

Hij vindt het meer dan billijk, dat indien iemand gebruik maakt van overheidsterreinen en daaraan geld verdient, een deel daarvan aan de staat moet worden afgedragen. “Het is de overheid die je faciliteert, dus het is meer dan normaal dat je dan belasting betaalt.”

De belasting zal worden berekend op basis van de inkomsten van deze ‘bermondernemers’. De maatregel wordt formeel via een districtsverordening ingevoerd. “Het is een kwestie van enkele weken en dan is het zover”, zegt Nerkust.

Hetzelfde zal gelden voor ondernemers die reclameborden plaatsen langs de weg. “Ook zij moeten keihard belasting betalen afhankelijk van hun inkomsten.” Volgens Nerkust past deze maatregel helemaal in het decentralisatieproces waarbij lokale overheden in staat zijn in eigen inkomsten te voorzien. “We zijn dan minder afhankelijk van de centrale overheid.” Met de middelen die gegeneerd zullen worden, kan het districtscommissariaat veel meer doen voor de gemeenschap. Zo kunnen bermen, kanalen en rioleringen, beter worden onderhouden. Hij verwacht dat de ondernemers begrip zullen hebben en mee zullen werken. “Wie weigert om belasting te betalen, zal moeten stoppen met zijn activiteiten”, aldus Nerkust.

-door Seshma Bissesar-

 

More
articles