Herziening Mijnbouwwet noodzakelijk voor milieubescherming

Volgens VHP-parlementariër Riad Nurmohamed, is de herziening van de Mijnbouwwet noodzakelijk voor de bescherming van ons milieu. Op woensdag 29 juni 2016, werd op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, de Commissie Herziening Mijnbouwwet en Mijnontwikkelings-overeenkomst geïnstalleerd. Maar wat de herziening van de Mijnbouwwet betreft, is er nog weinig tot stand gekomen. De Mijnbouwwet stamt uit 2004.
Volgens Nurmohamed, is een kwart van het binnenland al vernietigd door mijnbouwactiviteiten. Alleen het zuiden en het zuidwesten zijn nog intact gebleven. Het wordt volgens hem een grote ramp als de activiteiten ook daar gaan plaatsvinden. Onlangs is vernomen dat skalians weer actief zijn op het stuwmeer, waardoor kreken en rivieren in de omgeving heel erg vervuild worden. De herziene Mijnbouwwet zou volgens hem regulering moeten brengen in het mijnbouwbeleid, waardoor volgens hem mijnbouwactiviteiten op een duurzame manier bevorderd kunnen worden. Ook zou opgenomen kunnen worden dat beschadigde gebieden gerehabiliteerd moeten worden. Volgens hem zou ook oppervlakte goudwinning verboden kunnen worden, omdat die grotere schade aanricht aan het milieu. Gebieden die behoorlijk beschadigd zijn, kunnen bijvoorbeeld niet meer worden uitgegeven, terwijl ondernemers verplicht worden na hun activiteiten primair te planten.
Daarnaast zouden er ook richtlijnen moeten komen over hoeveel Suriname zal mijnen en hoe groot de oppervlakte is die wordt uitgetrokken voor multinationals en particulieren voor mijnbouwactiviteiten.

Het is ook bekend dat in het natuurpark aan houtkap wordt gedaan, terwijl sancties uitblijven. Echter wijst Nurmohamed erop dat het ministerie van Justitie en Politie, Natuurlijke Hulpbronnen, LVV en RGB, geen wet nodig hebben om te handelen. Het probleem is dat zij pas in opdracht van hogerhand handelen om het volk te misleiden.
Herziening van de wet is dringend noodzakelijk, omdat gebleken is dat het huidige en nog steeds geldende Mijnbouwdecreet, niet meer in voldoende mate voldoet. Dit gelet op de vele ontwikkelingen nationaal en internationaal in de mijnbouwsector. Daarbij moeten ook de nationale en internationale aangescherpte milieuwetten en -verdragen meegenomen worden. Volgens Nurmohamed moeten de milieuwetten als randvoorwaarden voor de Mijnbouwwet gelden om te voorkomen dat zaken met elkaar in conflict komen. Goedkeuring van de Mijnbouwwet zal de nodige transparantie, bescherming en ordening van de sector waarborgen.

-door Priscilla Kia-

More
articles