DNA wil versteviging financieel kader in 2018

De financiële crisis heeft ook De Nationale Assemblee (DNA) in haar greep gehad, waardoor zij ook moest knippen in haar begroting.  In het jaar 2018 wil DNA vooral werken aan het verstevigen van het financieel kader in Suriname. De prioriteit wordt gegeven aan de  aanname van financiële wetten en daarnaast ook de sociale wetten. Dit deelde parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gisteren mee tijdens haar presentatie van het jaarverslag van DNA.

Volgens Geerlings-Simons is de  begroting van het parlement naar beneden bij te stellen, terwijl een aantal zaken uit de oude begrotingen niet altijd is uitgevoerd. In het jaar 2017 zijn de Anticorruptie-wet, Wet op de Jaarrekening, de Wet Bedrijven en Beroepen en de Wet Elektronisch Verkeer, aangenomen in DNA. Deze wetten hebben naast het feit dat zij ordenen, ook een financieel karakter.

In het afgelopen jaar heeft het parlement naast de financiële wetten, ook wetten aangenomen die het ondernemingsklimaat moeten verbeteren. In 2018 wil Geerlings-Simons nog een aantal onder-nemingswetten aannemen.

Volgens de voorzitter moeten naast de wetten met een financieel karakter er ook wetten komen die bedrijven ordenen om zo conflicten tussen commerciële en woongebieden te voorkomen.

Hiermee hoopt zij op meer openbaarheid van bestuur en transparantie.

De Wet Openbaarheid van Bestuur is een stap om te komen tot een kader voor een open bestuur. Dit moet zorgen voor een transparante overheid met weinig ruimte voor corruptie.

Er is in 2017 ook gewerkt aan een nieuwe comptabiliteitswet, die het parlement in februari denkt af te ronden. Ook de aanbestedingswet moet vernieuwd worden. Met de aanpassing en verbetering van de financiële wetgeving, wil het parlement het beleid en het financieel beheer van de overheid duidelijk maken voor de samenleving. Naast de financiële wetten heeft het parlement ook enkele sociale wetten die goedgekeurd moeten worden. De onderwijswetten, de huurwet, Nationaal Woningbouwfonds, verbetering van L-decreten en ook de decentralisatie, moeten voor dit jaar goed geregeld worden.

Tijdens de presentatie heeft de voorzitter niet alleen meegedeeld wat de plannen voor 2018 zijn, maar ook wat het parlement in het afgelopen jaar heeft gedaan. Zo heeft het parlement in 2017, 69 openbare, 30 huishoudelijke en 1 buitengewone vergadering gehouden, terwijl 38 wetten zijn goedgekeurd. In totaal zijn er ook 247 commissievergaderingen gehouden, waarvan 102 voor de vaste departementale commissies, daarnaast zijn parlementariërs 25 keer op dienstreis geweest.

door Priscilla Kia

 

More
articles