PALU wil meer samenhangend beleid in gezondheidszorg

De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) ziet graag meer samenhangend beleid in de gezondheidszorg. Het brengt ons, aldus de politieke organisatie, nergens om met polariserende standpunten te komen, niet in de politiek, en zeker niet in de gezondheidszorg. “De regering zal er goed aan doen om eindelijk te komen met een langetermijnbeleid (ook) voor de gezondheidszorg. Een meer samenhangend kort en middellang beleid zal van daaruit geformuleerd moeten worden. Duidelijk moet zijn hoe dat langetermijnbeleid concreet ingevuld zal worden. Door het ontbreken hiervan wordt momenteel op een verkeerde wijze gekeken naar het oplossen van problemen die zich nu aandienen, onder andere door de financiële crisis. Met de langetermijnvisie zou meer eenheid gecreëerd moeten worden over de richting waarin we gaan met de zorg. Ook zou dan duidelijk zijn wat de (toekomstige) rollen zijn die alle betrokken actoren spelen in de gezondheidssector.

VISIE BASISZORGVERZEKERING

De Palu heeft onder de vorige regering meegewerkt aan een Wet op de Nationale Basiszorgverkering die past in de langetermijnvisie van de partij op de gezondheidszorg. Enerzijds streeft de partij volgens deze visie naar een accentverschuiving waarbij de gezondheidszorg steeds meer gericht wordt op de gezonde Surinamer (preventieve zorg), waarbij, als de Surinamer toch ziek wordt, deze zo snel mogelijk gezond wordt gemaakt (curatieve zorg) om hem vervolgens gezond te houden.

Momenteel is de gezondheidszorg overwegend gericht op de zieke Surinamer en verdienen zorgverleners veel aan die zieke Surinamer. Ondanks dat volgens de Wet Basiszorgverzekering een deel van de betaalde maandpremie gereserveerd wordt voor de preventieve zorg, wordt nog steeds weinig beleid op dat vlak ontwikkeld.

Anderzijds voorziet de Palu in deze visie, dat de financiering van de totale kosten van sociale zorg opgebracht moeten worden door de economische activiteiten van de gehele samenleving. Dit betekent, dat investeringen in de zorgsectoren hand-in-hand moeten gaan met investeringen in de reële sfeer. De kosten van niet alleen de gezondheidszorg, maar ook van de sociale zorg, kunnen alleen duurzaam gefinancierd worden indien die gekoppeld worden aan de verdiensten in een duurzaam ingerichte Surinaamse economie.

BRANDJES BLUSSEN

Vandaag de dag lijkt het erop alsof de regering is afgestapt van de bovenstaande langetermijngedachte tijdens de vorige regering. Mogelijk door de financiële problemen van de overheid, lijkt het beleid op dit moment slechts gericht op de korte termijn. Het komt over alsof er brandjes geblust wordt. En daar waar de minister wel bezig is met middellange termijn beleid, zoals het automatiseringsproject van de huisartsen, vragen een heleboel deskundigen zich terecht af wie er beter van wordt en waar het de gezondheidszorg naartoe zal brengen. Ook de gesprekken en onderhandelingen met de verzekeraars, ziekenhuizen, artsen en specialisten worden te eenzijdig gevoerd alsof het slechts gaat om ‘geld’ en ‘financiering’.

INTEGRALE BENADERING

Een integrale langetermijnbenadering van de Surinaamse economie, waarbij ook de (her)inrichting van de gezondheidsector moet worden meegenomen, zou allang alle neuzen in één richting doen wijzen. Bovendien zou er perspectief zijn waardoor de rust sneller zou zijn teruggekeerd. Dat er een scheefgroei is ook in de gezondheidszorg, is allang bekend. De oorzaken hiervan zijn velerlei waarvan zeker ook een gebrek aan (consistent) overheidsbeleid er één is. Een zondebok nu zoeken, verergert slechts deze situatie en komt over alsof de regering verdwaald is, terwijl het aandragen van oplossingen binnen de gezondheidszorg die perspectief bieden op blijvende verbetering op lange termijn, nu beter op zijn plaats zou zijn.

More
articles