‘Leven zal duurder worden’

De voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), Sham Binda, is van mening dat de eurokoers zal blijven stijgen. Dat zal niet alleen noodlottig zijn voor de importen, ook de totale economie en de samenleving zullen volgens Binda hieronder lijden. De euro zal in de komende maanden blijven stijgen, dit komt volgens Binda deels door de politieke ontwikkelingen in de wereld. Dit verschijnsel is ook te zien bij de olieprijzen wereldwijd, die nu weer een stijging ondergaan. Binda zegt dat de Surinaamse economie de prijs zal betalen, gezien de SRD steeds verder aan het ontwaarden is. Ook haalt hij aan dat de dienstverlening en producten hierdoor meer afgestemd zullen worden op de euro en de US-dollar. “Het leven in Suriname zal steeds duurder worden, nog meer bedrijven zullen sluiten, er zal een toename zijn van werkloosheid en de ontwikkeling zal gestagneerd worden”, benadrukt de voorzitter van Akmos.

Binda haalt aan dat het land verder aan het verarmen is en gezien de sterke euro, mogen we volgens Binda erop rekenen dat de verarming zal toenemen.

Ondanks de euro’s die naar Suriname komen in de vorm van steun aan families, zegt Binda dat de economie niet groeit, maar juist achteruit gaat. De steun die families krijgen vanuit Nederland in de vorm van pakketten en geld, helpt de situatie volgens Binda slechts in stand te houden. Hierdoor kunnen de mensen die werkloos zijn, nog overleven, waardoor er geen duidelijke armoede heerst. Ook haalt Binda aan dat veel bedrijven het financieel zwaar hebben, waardoor er moeilijk geïnvesteerd kan worden, het gevolg is dat de lokale productie niet stijgt. “De sociale voorzieningen vallen daarnaast nog weg, waardoor er veel onzekerheid heerst”, zegt de voorzitter van Akmos. Hij merkt op dat een ieder die nu een ander paspoort kan krijgen, er alles aan zal doen om dat daadwerkelijk te krijgen.

Verder haalde hij aan dat verhuurders en huurders van woningen en panden het ook moeilijk krijgen. Doordat de koers steeds aan het stijgen is, kunnen huurders moeilijk de huur betalen. Huurders op hun beurt kunnen de kosten die gepaard gaan met het onderhoud van het pand, nauwelijks opbrengen. Om zeker ervan te zijn dat de verhuurders wel kunnen voldoen aan deze lasten, kiezen zij volgens Binda ervoor om de huurprijs in dollars of in euro’s vast te stellen. Ook geeft hij aan dat er nu veel leegstaande woningen en panden zijn, omdat de verhuurders er liever voor kiezen hun pand niet te verhuren, omdat huurders moeilijk eruit gaan. Men zou volgens hem juridische wegen moeten bewandelen, om huurders eruit te krijgen.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles