‘Minister bezig gezondheidszorg te criminaliseren’

VHP-parlementariër Dew Sharman, is van mening dat de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, bezig is de gezondheidszorg te criminaliseren. De minister zou gisteren bij de ingebruikname van de moderne cardiologie polikliniek in het Mungra Medisch Centrum in Nickerie, hebben gezegd, dat behalve dat de gezondheidszorg wordt geteisterd door een financiële crisis, ook een kleine groep mensen de zorg in gijzeling probeert te nemen.

Pengel heeft hiermee een signaal gestuurd naar medische specialisten die het betalingsgedrag van het Staatsziekenfonds (SZF) beu zijn en dreigen met stopzetting van de dienstverlening per 1 februari. Sharman noemt de uitspraak van de minister criminaliserend. Hij geeft aan, dat niemand ontkent dat de gezondheidszorg in een financiële crisis zit, maar zegt dat de specialisten niet om extra geld vragen. “Zij vragen naar het geld waarvoor zij hebben gewerkt. Als de regering geen geld heeft, moet ze aan tafel gaan met de mensen en niet doen alsof zij de boosdoeners zijn”, reageert Sharman verontwaardigd.

Hij vermoedt dat het een persoonlijke kwestie is tussen de minister en enkele specialisten waar de minister van af wil. Het zal hem daarom niet verbazen als de minister een maandelijks bedrag zal vaststellen waarmee de specialisten akkoord moeten gaan. Sharman is van mening,  dat de minister de problemen bespreekbaar moet maken zodat beide partijen tot een vergelijk kunnen komen. Voorts geeft hij aan dat er problemen zijn binnen alle dimensies binnen de zorg, die variëren van financiële problemen tot problemen over de kwaliteit van de zorg.

Volgens de minister, zal de regering niet accepteren dat een kleine groep mensen de gezondheidszorg in gijzeling probeert te nemen, omdat de gezondheidszorg voor iedereen is. Sharman is van mening dat de minister met zijn uitspraak het pad van dialoog heeft verlaten en heeft gekozen voor confrontatie. “Specialisten zullen vanwege de aard van het werk altijd blijven helpen. Zij zijn ook mensen en hebben daarnaast ook familieleden en vrienden die ook eens behandeld moeten worden. Zij zullen misschien minder patiënten behandelen, maar het is nooit gebeurd dat specialisten het werk volledig neerleggen. De regering moet wel ervoor zorgen dat de gelden betaald worden”, aldus Sharman.

-door Priscilla Kia-

 

 

More
articles