Waidoe: ‘VMS moet in dialoog blijven met SZF-directeur’

“Het geschil tussen de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en het Staatsziekenfonds (SZF) kan door dialoog opgelost worden”, zegt parlementariër William Waidoe (PL) desgevraagd. Volgens de SZF-directeur zijn de specialisten altijd uitbetaald, maar zijn niet altijd alle declaraties gehonoreerd, omdat ze bijvoorbeeld onvolledig waren of omdat het bedrag niet correct was. “Er is een specialist die SRD 200.000 meer heeft gedeclareerd, als SZF dit door heeft, begrijpt de specialist wel dat dit bedrag ingehouden wordt”, zegt Waidoe. Het betekent volgens hem dat sommige specialisten niet schromen om te sjoemelen met declaraties. Uiteindelijk is het de samenleving die hieronder lijdt. De Basiszorg is geïntroduceerd, maar toch moet het volk het gelag betalen. Waidoe wijst erop dat assembleeleden het ook niet veel beter hebben. Hoewel de leden eerste klasse zijn verzekerd, moeten ze de kosten eerst voorschieten alvorens ze geholpen worden. “Dat van declaraties van specialisten is een hoofdpijn”, vindt Waidoe.

Voorts vindt Waidoe dat regering op regering bewust of onbewust, steeds de kleine groep van medici miljonair maakt zonder dat de gezondheidssector er beter van wordt.

“Het moet een wake-up call zijn, dat de medici een grote impact hebben op de gezondheidszorg, er wordt jaarlijks zoveel uitgegeven aan deze sector, maar er is geen verandering merkbaar.”

Het PL-lid roept de regering op om naar andere alternatieven te zoeken en deze kwestie structureel aan te pakken. Volgens Waidoe zouden deze specialisten vervangen moeten worden door specialisten uit Cuba om goedkoper uit te komen. De werkwijze van het ziekenhuis te Nickerie, kan volgens het lid ook gevolgd worden, waarbij ze met mensen werken uit Nederland. Daar krijgt iedere specialist een vast bedrag ongeacht, hoeveel mensen hij helpt. Maar hij merkt dat de specialisten aangesloten bij VMA, meerdere belangen hebben. “De regering zit geld te verkwisten in de gezondheidzorg. Dit geld kan net zo goed in de infrastructuur gestopt worden.”

door Kimberley Fräser

 

More
articles