Stijging groenteprijzen rond mei verwacht

Volgens Wim Bajnath, voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta, heeft de regen van de afgelopen periode wel degelijk invloed gehad op de prijs van groente. De regen heeft voor kleine fluctuaties gezorgd in de prijzen van groenten. Volgens Bajnath zullen de prijzen nu weer droppen als het droge weer aanhoudt. De echte stijging van de groenteprijzen wordt in mei verwacht.

De fluctuaties in de prijzen hebben deels ook te maken met de inputs die gebruikt worden in de landbouw. Met de stijging van de eurokoers zijn producten uit Europa duurder geworden, terwijl producten uit landen waar de dollar gehanteerd wordt, hetzelfde zijn gebleven. “We zitten nu in de kleine regentijd en groente is meestal goedkoop, er zijn slechts kleine fluctuaties, maar in begin mei begint de grote regentijd waarin een stijging van de prijzen wel wordt verwacht”, zegt Bajnath.

Elk jaar regent het rond deze tijd. Landbouwarealen komen blank te staan vanwege de extreme regenval, waardoor groente schaars wordt en daardoor ook duurder wordt verkocht.

Bajnath geeft aan dat de boeren niets kunnen doen tegen de regen, maar dat zij wel ervoor moeten zorgen dat hun waterhuishouding goed is. “Als velden onder water komen te staan, kan dat zijn omdat de afvoersystemen het overtollige water niet kunnen verwerken of dat de afvoersystemen niet opgeschoond worden”, legt Bajnath uit. Verder geeft hij aan dat landbouwproducten niet altijd verloren gaan doordat gronden onder water lopen, planten kunnen ook doodgaan omdat zij het overtollige water in de bodem niet aankunnen. “Boeren die in de periode van de grote regentijd op hoogland groente planten, kunnen het dan wel redden en een betere prijs bieden op de markt”, stelt Bajnath.

Volgens hem is het planten in kassen een manier om de landbouwsector in de regentijd te beschermen tegen verlies, maar ook om de voedselzekerheid te garanderen. Alleen is daarvoor niet alleen een gedegen kennis nodig, maar ook de afzet is van belang. Vooralsnog is de landbouwsector afhankelijk van de groothandelaren en de consumenten. Er is nog geen grote exportmarkt en volgens Bajnath heeft het voorlopig geen zin om bepaalde investeringen te plegen, terwijl er geen grote afzetmarkt voor is.

door Priscilla Kia

 

More
articles