Laboratorium AZP: ‘Er heerst een griepvirus, geen arbovirus’

John Codrington, hoofd van het Laboratorium (LAB) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), bevestigt dat er momenteel een griepvirus circuleert dat gepaard gaat met ongeveer dezelfde symptomen als de abrovirussen (dengue, chikungunya en zika). Hij wijst erop dat griep overgebracht wordt van mens op mens, terwijl het abrovirus via de muskiet op de mens wordt overgebracht. “We komen pas uit een feestenmaand en zitten momenteel in het griepseizoen, dit betekent dat personen elkaar met griep kunnen besmetten.” Het is moeilijk om aan te geven om welke griep variant het gaat, er zijn volgens Codrington verschillende vormen. Er is ook een agressieve vorm waarbij sommige mensen hoge koorts, pijnen of uitslag krijgen. Codrington kan nog niet zeggen om welke griepvirus het gaat. “We hebben alles in huis om te testen en merken dat het niet een van de bekende abrovirussen is”, aldus Codrington. Hij merkt op dat op social media veel mensen hun bezorgdheid hebben geuit en de conclusie hebben getrokken dat er weer een epidemie aan het uitbreken is. Hij zegt dat Volksgezondheid wel heel alert is voor de griep die nu heerst.

Het lab heeft tot nog toe geen enkel geval van het trio abrovirus bevestigd in de afgelopen periode. Codrington geeft aan dat voor wat betreft het denguevirus, er ook verschillende types zijn, het type 2 en 4 zijn niet zo ernstig als type 3. Maar op dit moment is dengue volgens hem geen groot zorgpunt.

door Kimberley Fräser