‘Criminaliteit zal op lange termijn overhand nemen’

Volgens de parlementariër en ex-justitieminister Edward Belfort, zal de criminaliteit op lange termijn de overhand nemen in Suriname als de overheid niet ingrijpt. De criminaliteit heeft de afgelopen periode nieuwe en ergere vormen aangenomen, terwijl adequate maatregelen vanuit de overheid uitblijven. Voorts zit het ministerie van Justitie en Politie al zes maanden zonder minister, terwijl er ook nog geen korpschef is benoemd bij de politie. Belfort zegt dat er zoveel gebeurt in de samenleving, terwijl de overheid toekijkt en doet alsof alles normaal is.

Onlangs heeft de politie melding gemaakt van een vermoedelijke nieuwe methode van beroving. Burgers merken tijdens het rijden van hun voertuig op dat zij een platte band hebben. Wanneer zij weer instappen nadat zij zijn uitgestapt om de platte band te controleren, blijkt dat waardevolle goederen, waaronder hun tas met inhoud, is weggenomen. Een korte analyse van de politie heeft uitgewezen dat daders sjoemelen aan het ventiel van de band, waarna zij de benadeelden bij het wegrijden achtervolgen om hun slag te slaan als zij uitstappen.

Een andere nieuwe vorm van beroving die de samenleving ook schokte, was de beroving van het KFC-filiaal aan de Kwattaweg afgelopen zaterdag waarbij klanten onder schot zijn gehouden en beroofd van hun persoonlijke spullen. De criminelen slaagden er niet in de kassa van het fastfoodrestaurant open te maken.

Volgens Belfort zwijgt de minister in alle talen. Hij geeft aan dat de criminaliteit alsmaar door zal gaan en zal verergeren als de minister blijft zwijgen. Belfort zegt dat het zo niet verder kan. “De minister kan niet blijven zwijgen over zaken door te zeggen dat hij niet diep wil ingaan op zaken”, zegt Belfort. Hij is van mening dat deze regering behoorlijk heeft gefaald als het gaat om criminaliteitsbestrijding.

Hij wijst hierbij op de grote partijen drugs die regelmatig onderschept worden en de minister die aangeeft dat de overheid moeilijk kan optreden. Volgens Belfort lijkt het alsof de criminaliteit straffeloos aan het worden is. Ook haalt hij de nieuwe drugssoort sukru aan, die vooral door jongeren op feesten gebruikt wordt. “Vanuit de overheid wordt er geen algemene oplossing geboden, terwijl jongeren juist beschermd moeten worden”, aldus Belfort.

door Priscilla Kia