‘Ondernemen stimuleren zonder discriminatie en politieke spelletjes’

Parlementariër Ingrid Karta-Bink van de Pertjajah Luhur (PL), betreurt het dat de concessies van Ronnie Brunswijk niet zijn verlengd. “Het gaat niet om de persoon, het gaat om de bedrijvigheid in het gebied. Het ondernemen biedt werkgelegenheid aan de lokale bevolking. De werknemers hebben dan een gegarandeerd vast inkomen. Zo gaat de overheid niet om met serieuze ondernemers die al jaren bedrijvigheid creëren in het binnenland”, zegt de volksvertegenwoordiger.
De politica reageert hiermee op het feit dat de regering de hout- en goudconcessies van Ronnie Brunswijk niet heeft verlengd. Zij stelt dat de overheid juist lokale ondernemers moet stimuleren en continuering van diens bedrijvigheid moet garanderen. Dit werkt door op de garantie voor een vast inkomen voor de arbeiders in het gebied. Elke onderneming van wie dan ook, gaat gepaard met grote investeringen. Dit moet gerespecteerd worden door de overheid, die op haar beurt de ondernemers in de gelegenheid moet stellen het geïnvesteerde geld terug te verdienen.
“Gaat de overheid de concessies van multinationals ook niet verlengen nadat zij grote investeringen hebben gepleegd? Hoe zit het met de concessie vanNewmont, die alveertien jaar heeft geïnvesteerd? Zullen ook de Chinese houtconcessies niet verlengd worden?Of wordt in het geval van Brunswijk een politiek spel gespeeld?”, vraagt Karta-Bink zich af. Zij wil een duidelijk antwoord over het beleid hieromtrent van het ministerie van Natuurliijke Hulpbronnen en pleit voor het stimuleren van ondernemen zonder discriminatie en politieke steekspelletjes.
Het assembleelid merkte op dat Brunswijk als ondernemer nu rechtszaken tegen de overheid aanspant. “Mocht het vonnis in zijn voordeel uitvallen, hoe zullen dan de claims aan de ondernemer betaald worden? Is er wel geld hiervoor?Zijn er meerdere concessies niet verlengd en welke zijn die? Zal men iedereen over één kam scheren?”, vraagt het parlementslid. Zij benadrukt dat zij het volkomen eens is met ordening, maar vraagt zich af of het kapotmaken van bestaande bedrijven onder ordening valt. “Het ministerie van LVV heeft ook ordening gebracht in de visserij sector door geen nieuwe visvergunningen te verstrekken, maar alleen de bestaande te verlengen, dat is ordening. De bestaande visbedrijven blijven intact”, aldus Karta-Bink.

More
articles