Extra controle groente, fruit en vlees op luchthaven

Op onze internationale luchthaven, de Johan Adolf Pengel (JAP) luchthaven, zal de controle op groenten, fruit en vlees dat ons land binnenkomt, opgevoerd worden. Dit omdat uit onderzoek is gebleken dat reizigers in de meeste gevallen onbewust ziekten en plagen via deze producten het land dat zij bezoeken, binnenbrengen. Het ‘Don’t pack a pest’ programma is gisteren officieel gelanceerd in de aankomsthal van de JAP- luchthaven. Dit programma vloeit voor uit een samenwerking tussen de luchthaven en het Amerikaanse ministerie van Landbouw. De poster werd onthuld door de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe en Jason Stanley, vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie. Er is op de luchthaven een speciale afdeling voor het uitvoeren en handhaven van het programma. Deskundigen van LVV en Luchthavenbeheer zijn belast met de afdeling.

Op korte termijn zal er een aanvang worden gemaakt met een mediaprogramma over het programma. Het ‘Don’t pack a pest’ programma is in 2010 ontwikkeld door de Verenigde Staten (VS) en wordt sindsdien in verschillende landen in het Caraibisch gebied uitgevoerd. Suriname heeft in 2015 interesse in het Amerikaans programma getoond. Stanley zei, dat het voornaamste doel van dit programma is om reizigers te wijzen op de mogelijke risico’s die kunnen spelen bij het vervoeren van agrarische producten.

Derrol Vriese, airport manager, zei dat ziektes die verspreid worden, ernstige gevolgen kunnen hebben voor de volksgezondheid. Hij noemde als voorbeeld dat ons land jaren geleden geen tomatenboorders kende, maar dat het vandaag de dag een behoorlijk plaag vormt voor tomatenaanplant. Algoe vulde dit aan door te stellen dat het insect ons land binnen is gebracht, net als de wolluis. Suriname lijdt volgens de bewindsman hierdoor voor miljoenen schade, omdat de waarde van onze agrarische producten daalt. Met dit programma merkte Algoe op dat de eerste stap is gezet, maar dat er nog heel veel werk aan de winkel is.