Newmont Suriname heeft goede verwachtingen voor 2018

De Senior Director External Relations van Newmont Suriname, Albert Ramdin, heeft gisteravond tijdens de jaaropeningsbijeenkomst van de KennisKring in het Lalla Rookh gebouw, tijdens een overzicht van het afgelopen jaar aangegeven, dat 2017 een goed jaar is geweest, het bedrijf stapt 2018 dan ook in met dezelfde verwachtingen. Dit jaar zal Newmont Suriname verder op zoek gaan naar nieuwe bronnen, waardoor de mogelijkheid gecreëerd kan worden om langer dan veertien jaar in Suriname te blijven. Ramdin haalde aan, dat de multinational diverse nieuwe bronnen in kaart heeft gebracht, die er veelbelovend uitzien. Ook zal het bedrijf naar mogelijkheden buiten Suriname kijken. Voorts zit het in de planning om in 2018 een crusher te bouwen, zodat het harde gesteende verpulverd kan worden, een transportbelt aangelegd kan worden en een paar aggregaten geïnstalleerd kunnen worden om extra energie op te wekken. Dit zal een investering zijn van bijkans US-dollar 80 miljoen.

Zoals elk bedrijf voor uitdagingen komt te staan, was dat ook het geval voor Newmont Suriname. Zo haalde Ramdin aan dat er veel organisch materiaal zit bij het erts, daarnaast bemoeilijkt de regen het transport van het materiaal. Volgens Ramdin lukt het Newmont aardig om succes te boeken.

In het afgelopen jaar is het Newmont gelukt om op niveau te produceren, het bedrijf haalde een target van 510.000 ounces, verwacht wordt dat het bedrijf 505.000 ounces produceert dit jaar. Tijdens de discussie wilde het publiek vooral weten hoe het bedrijf reageert op de illegale gouddelvers. Dat is volgens Ramdin geen uitdaging meer voor het bedrijf, hij wees erop dat er juist geprobeerd wordt om samen met de mensen te werken en dat er een redelijke verstandhouding bestaat tussen het bedrijf en de illegale gouddelvers. Hiernaast wil Newmont kleinmijnbouwers in het komend jaar leren hoe zij op een verantwoordelijke manier goud kunnen mijnen. Hiermee wil de multinational ervoor zorgen dat er minder kwik wordt gebruikt. Ramdin zegt zich niet echt zorgen te maken over gebieden waar het bedrijf heeft gemijnd, omdat Newmont zich vanaf het begin volledig inzet om het gebied weer te herstellen, desondanks geeft hij toe dat er altijd schade zal zijn, maar die zal kleinschalig zijn. Ramdin haalde aan dat het bedrijf op gemijnde gebieden weer nieuwe bomen plant.

Voor wat betreft de financiën die de staat verdient aan deze multinational, haalde Ramdin aan dat de staat in 2017 iets meer dan US$ 38 miljoen aan royalty’s heeft verdiend. In 2016 wat dat volgens hem slechts een bedrag van US$7,065.158 geweest. In het afgelopen jaar heeft Newmont ruim US$ 638.395.809 verdiend, het jaar daarvoor was dat een bedrag van US$117.178.075. Ook haalde hij aan dat de overheid 6 procent aan royalty’s verdient van de totale opbrengsten van het bedrijf. Newmont heeft een samenwerking met de staat waarbij de overheid voor 25 procent, via Staatsolie, verantwoordelijk is voor de productie. Ramdhin zegt dat Staatsolie 25 procent van de opbrengsten verdient, echter worden de kosten eerst afgetrokken. Hoeveel hiervan door Staatolie aan de overheid wordt overgemaakt, is nog niet bekend.

door Richelle Mac-Nack