MOORD EN BRAND

Ronnie Brunswijk, voorzitter van de politieke partij ABOP en voormalige leider van het zogeheten Jungle Commando, schreeuwt sinds het begin van de week publiekelijk moord en brand, omdat de overheid hout- en goudconcessies van hem niet heeft verlengd en omdat het Nationaal Vervoer Bedrijf, zijn bootcontracten heeft stopgezet. Het laatste houdt in, dat hij tien vaarroutes in Boven Suriname en het Marowijne gebied niet langer kan onderhouden. Volgens Brunswijk hebben ze (lees: overheid) hun eigen boten ingezet. Ook vier bussen die nachtdiensten onderhielden en door Brunswijk waren ingezet, mogen volgens hem niet meer rijden. Concessies die waren verlopen en waarvoor de verlenging op tijd door de ABOP-voorman was aangevraagd, zijn nog steeds niet verlengd. Bij de concessies gaat het om goud- en houtconcessies die niet zijn verlengd of doodgewoon ingetrokken. Brunswijk en zijn partijgenoot Edward Belfort, ontkomen niet aan de indruk dat de regering Bouterse uit is op rancune tegen Brunswijk en de ABOP. Volgens beide ABOP-leiders en tevens parlementariërs, wil de NDP van Bouterse met het intrekken van de concessies en andere vergunningen, de verdiencapaciteit van de politieke partij tenietdoen. Het is geen geheim, dat Brunswijk met zijn verdiensten uit de goud- en houtsector de partijkas van zijn politieke partij ABOP voornamelijk voorziet en daar wil volgens bestuurslid Belfort, de NDP nu een stokje voor steken door de concessies niet te verlengen en of in te trekken. Door deze onthullingen komt nu wel naar buiten, hoe Brunswijk door opeenvolgende regeringen is bevoordeeld in de hout- en goudsector en dat uit zuiver politiek opportunisme. Brunswijk heeft thans reeds aangegeven, dat hij de kortgedingrechter zal adiëren om te vorderen dat de concessies worden verlengd en de intrekking ongedaan wordt gemaakt. Of dat Brunswijk zal lukken, blijft een open vraag. De rechter zal een onpartijdig oordeel in deze zaak moeten vellen. Volgens het assembleelid Belfort gaat het om NDP rancune, omdat de ABOP niet tot de coalitie heeft willen toetreden, nadat DOE uit het kabinet werd gezet. De NDP zou volgens Belfort zeer verbolgen zijn over de weigering van zijn partij en nu wraak willen nemen door deze stappen te nemen en zo de partij aanmerkelijk bij de komende verkiezingen te verzwakken. Had Brunswijk anders verwacht van een NDP, die hem in 2010 met de overige partijen van de A-Combinatie samen met Somohardjo en zijn Pertjajah Luhur uit pure noodzaak had overgehaald, de regering Bouterse I te vormen? De NDP had toen geen keus en moest met de aartsvijand uit de zogeheten Binnenlandse Oorlog, in zee gaan. In 2015 na de verkiezingen, heeft Bouterse toch duidelijk gemaakt dat hij verder wilde met de BEP en DOE en dat er geen plaats was voor ABOP. De NDP heeft er momenteel alle baat bij dat ABOP bij de komende verkiezingen geen verdere groei doormaakt. Brunswijk heeft wederom getoond, zeer naief te zijn door niet in te zien, dat de NDP zijn ondergang liever vandaag dan morgen ziet en dat de paarse partij nog lang niet klaar is met de finale afrekening. De haatdragendheid vanuit de NDP jegens Brunswijk, is nooit minder geworden en dat de samenwerking tussen 2010 en 2015 gewoon als een gedoogstrategie en NDP machtsconsolidatie moest worden gezien en zeker niet als liefde voor Brunswijk en zijn politieke partij. Brunswijk moet zich thans helemaal geen illusies meer maken en beseffen dat de NDP een gevaarlijke politieke tegenstander is die er slechts op uit is, de macht te behouden en dat werkelijk ten koste van alles.