President moet besluit benoeming OKB-voorzitter terugdraaien

Parlementariër William Waidoe (Pertjajah Luhur) doet een beroep op president Desiré Bouterse, om zijn besluit waarbij hij ex-justitieminister Jennifer van Dijk-Silos opnieuw benoemd heeft tot voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), terug te draaien. Waidoe zegt aan de krant dat het Van Dijk-Silos niet zal lukken om onafhankelijk op te treden. “Ik verwacht geen onafhankelijkheid van haar en zoals de oppositie al vermoedde bij de vorige verkiezingen, zal er wederom fraude gepleegd worden.” Als de NDP de komende verkiezingen wil winnen, dan zou zij volgens de volksvertegenwoordiger het volk de garantie moeten geven dat er eerlijke verkiezingen uitgeschreven zullen worden. Met het besluit van de president, ziet hij het tegenovergestelde daarvan. Volgens Waidoe mag het volk met deze benoeming gesjoemel verwachten bij de komende verkiezingen. “Als de NDP terecht wint, zal dat een valse start zijn in 2020. Er zullen geen rellen uitbreken in Suriname, maar de uitslag zal sowieso in twijfel worden getrokken. Met de benoeming zullen de komende verkiezingen beïnvloed worden.”

Waidoe gelooft niet dat er geen andere kandidaten zijn die deze functie zouden kunnen vervullen. De parlementariër doet een beroep op Van Dijk-Silos om zich terug te trekken. “Ze is advocaat en heeft de eed afgelegd bij haar benoeming als advocaat. Ze dient te weten waar de president met zijn besluit naartoe wil”, vindt Waidoe.

Activist Curtis Hofwijks heeft ook twijfels over Van Dijk-Silos. De naam van het OKB spreekt al voor zich, dus dient de voorzitter ervan onafhankelijk te functioneren. Hofwijks vindt het niet verkeerd dat Van Dijk- Silos opnieuw aangesteld wordt, zolang er transparantie is en het werk naar behoren wordt gedaan. Echter gelooft hij niet dat zij de enige is die deze post zou kunnen vervullen. Hij zegt aan de krant dat de regering met alles rekening moet houden en niet alleen moet doen wat ze goed uitkomt. Dat Van Dijk- Silos tijdens haar ministerschap intensief verbonden was aan de NDP, kunnen we volgens Hofwijks niet onder een kleed vegen. Hij vindt het toch vreemd dat Van Dijk-Silos heel wat uitspraken deed over de regering nadat ze ontslagen werd als minister werd gezet en nu toch deze functie accepteert. Er zou volgens Hofwijks dus gelet moeten worden op haar uitspraken en haar gedrag.

door Kimberley Fräser