Medisch specialisten blijven noodgevallen helpen

Ben Hewiet, voorzitter van de sectie specialisten van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), zegt dat de samenleving niet bang hoeft te zijn dat doctoren, mensen die dringend medische hulp behoeven, in de steek zullen laten.

Doctoren zullen noodgevallen blijven helpen. Hewiet zegt niet op de hoogte te zijn van hetgeen de voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), Pieter Voight, in de media vertelt, namelijk dat enkele medisch specialisten weigeren om Bazo-verzekerden te behandelen. Hij zegt dat dit geen besluit is van de vereniging, maar van individuele specialisten. Hoewel medische specialisten een speciale verantwoordelijkheid hebben, kunnen enkele specialisten besluiten patiënten  niet te willen helpen.

De reden hiervoor is, dat zowel specialisten als huisartsen over de maand december nog geen betaling hebben ontvangen. VMS zal aanstaande woensdag bijeenkomen om de problemen met de leden te bespreken waarna er gezamenlijk een besluit genomen zal worden. “De meerderheid zal bepalen wat uiteindelijk zal gebeuren, dat wordt spannend”, aldus Hewiet. Het betreft de respectieve besturen van de medisch staf van de ziekenhuizen: Academische Ziekenhuis Paramaribo, St. Vincentius Ziekenhuis, Diakonessenhuis en het ’s Lands Hospitaal.

Volgens Hewiet zijn de specialisten vrij om deze keus te maken, gezien ze al geruime tijd ontevreden zijn. Dat betekent niet dat doodzieke mensen niet geholpen worden. Het betreft in deze patiënten met gewone klachten. Volgens Hewiet hebben specialisten net als iedere burger ook hun financiële verplichtingen die zij moeten voldoen. Hij wijst erop dat niet verwacht kan worden van de specialisten dat zij elke keer zullen blijven wachten op hun geld. Hij zegt verder dat ondanks de problemen, de artsen in dienst van de ziekenhuizen, zich blijven inzetten om onder de gegeven omstandigheden toch waar mogelijk zorg te bieden.

De VMS kampt al geruime tijd met problemen. Los van het laat uitbetalen van specialisten, hebben ziekenhuizen ook een tekort aan medische verbruiksmiddelen binnen alle medische disciplines.

door Kimberley Fräser

 

More
articles