M I S L E I D I N G

Rond de kerstdagen werd ik veelvuldig gebeld door vrienden en kennissen, allemaal met dezelfde vraag:’ Was je bij de First Lady’s kerstviering voor gepensioneerden? Bij het eerste telefoontje reageerde ik verbaasd: Nee, ik was daar niet. De opmerking volgde: Maar je was wel te zien op televisie. Je zit daar naast je schoonzus en haar zus.  Nu was ik ook verontwaardigd. Hoe kon dat? Had men wel goed gezien? Er kwamen nog meer telefoontjes, allemaal met hetzelfde verhaal. Tot ik het zelf ook zag op kanaal 8.3. Government TV. Maar, dit beeld dat te zien is bij de herhaling van de First lady’s kerstviering, waarop ik duidelijk zichtbaar ben, is een opname van 31 maart 2017 in de Grote Stadskerk, tijdens het Mahalia Jackson Kerkconcert van Denise Jannah. Hoe het dan toch te zien is bij de First Lady’s Kerstviering? Tja,  Government TV dus… manipulatie en misleiding!! Het is mooi dat de First lady een kerstviering had voor de gepensioneerden, maar CYNTHIA MC LEOD  WAS DAAR NIET!!

Bouterse’s regeringen munten uit in liegen, bedriegen, misleiden. Denk maar aan al die loze beloften van het begin: 18.000 huizen, 7 Fly- overs, vrije gezondheidszorg voor kinderen en seniore burgers etc. De ex president van de Centrale Bank, huidige minister van Financiën, loopt voorop in dat liegen, bedriegen en misleiden. Het is bekend dat leugenaars, bedriegers en misleiders zichzelf vaak tegenspreken; onlangs hadden we hiervan een mooi staaltje: de minister van Financiën verkondigde: ‘Het ergste is voorbij!!  In 2018 zal het financieel veel beter gaan’. Vervolgens zei hij  dat de staat een deel van zijn bezittingen zal verkopen omdat het geld nodig is voor aanvulling van de begroting.  Wat een tegenspraak! Elk weldenkend mens zal zich afvragen waarom staatsaandelen en overheidsgebouwen  verkocht moeten worden als ‘t ergste voorbij is en het beter zal gaan. Of dient deze zgn. verkoop  een ander doel? Want, WIE zal kopen? Niet die arme gepensioneerden die op de First Lady’s kerstviering waren want zij kunnen van hun pensioentje nauwelijks  eten; niet de leerkrachten en de ambtenaren met salarissen tussen Srd 1200 en 2500 waarvan ze niet eens in staat zijn hun gezin de eerste levensbehoeften te geven omdat de alsmaar stijgende koers ze helemaal heeft verarmd en zeker ook niet de vakbonden van al deze arme lui, want die hebben geen geld.  De kopers zullen zijn die paar superrijken die al zoveel hebben omdat ze sedert de beruchte REVO van de jaren ‘80 zich van alles hebben toegeëigend en tijdens het huidige BOUTA bewind nog meer hebben genomen aan concessies en grote arealen. Ze bezitten zoveel dat één van hen, de heer Sardjoe overal roept dat hij de ‘Rijkste man van Suriname’ is. Dat is een waarheid als een koe en hij demonstreert dat duidelijk met de riante kerstverlichting van ‘Kasteel Sardjoe en buurtschap’ te Mon Plaisir!! Ja, deze  superrijken zullen kopen en dan bezitten ze de meerderheid van aandelen in banken en staatsbedrijven. De gebouwen die ze kopen, wellicht voor een appel en een ei omdat die in deplorabele staat verkeren, zullen ze restaureren en dan voor veel geld verhuren aan….. de overheid zelf!! Nieuwe Chinezen met maffiageld zullen overheidsgebouwen kopen, die ze dan meteen neerslaan en op die plekken zullen betonnen monsterblokken verrijzen, waardoor de historische binnenstad van Paramaribo  wordt verwijderd van de Unesco Werelderfgoedlijst!

Een andere vorm van misleiding is die zogenaamde transparantie. De minister van Financiën noemt zich transparant omdat hij steeds aangeeft waarvoor er weer een lening wordt gesloten. Maar hoe dat geleende geld daadwerkelijk besteed wordt, dat horen we nooit. Bijvoorbeeld lening van 20 miljoen US $ voor reorganisatie financiën.  Wie of wat werd betaald hiermee?  Die zgn transparantie moest het volk duidelijk maken dat 2017  financieel heel moeilijk was; er moest zo erg bezuinigd  worden, dat kindertehuizen ‘t kleine beetje  subsidie niet meer konden krijgen. Maar wat gaf de staat in 2017 uit aan de buitenlandse reizen van ministers, delegaties en DNA leden?  Wat hebben de reizen van de minister van Financiën de staat gekost? Die moest toch zo vaak op reis voor al die leningen, waardoor Suriname nu een enorme schuld heeft. De rente bedraagt jaarlijks vele miljoenen, die beter zouden zijn besteed aan gezondheidszorg,  onderwijs of restauratie van onze historische gebouwen.

Een ander aspect waarin deze regering uitmunt is Geld Verdampen! Ja, in Suriname verdampt geld. Ik heb de ex-president van de Centrale Bank , huidige minister van Financiën zelf horen zeggen dat anderhalf miljard US dollar verdampt is. Anderhalf miljard op een bevolking van een half miljoen. Dat is per persoon, van baby tot grijsaard, 3.000 US $ . (had het geld maar uitgedeeld aan de mensen in plaats van laten verdampen.)  De fractieleider van de NDP,  de heer Misiekaba, heeft een poos geleden verkondigd  dat binnen afzienbare tijd  Suriname “Geweldiger zou zijn dan Dubai.” De heer Misiekaba is een zeer gelovig man, dus misschien kreeg hij dit wel door in een Openbaring! Hij heeft immers gelijk gekregen, het is gebeurd. We zijn geweldiger dan Dubai!! Daar verdampt echt niet US $3000 per persoon.  Dat gebeurt nergens, dus Suriname  verdient hiermee een vermelding in het Guinness Book of Records! Ik adviseer de heer Misiekaba dan ook om dit kunststuk aan ’t Guinness Book door te geven. Voordat hij dit doet, kan hij misschien toch nog een wetsvoorstel bij de DNA  indienen. Zijn coalitie zal, conform hun gewoonte, gretig ja-stemmen. Het voorstel is dit: Het  land noemen naar diegenen die het werkelijk bezitten; niet meer Suriname, maar Sardjoeland met de hoofdstad Bouta-Diliptown.

-Cynthia Mc Leod-