‘President pleegt aanslag op intelligentieniveau volk’

Het model dat de president heeft gepresenteerd tijdens zijn nieuwjaarstoespraak om de woningnood in het land te verhelpen, is volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogie misleidend. De regering heeft zich voorgenomen om burgers die over een eigen terrein beschikken, een bouwlening te geven van maximaal SRD 50.000 tegen 1 procent rente per jaar met een looptijd van 15 jaar. Mensen die hiervoor in aanmerking willen komen, zullen zich moeten registreren. De regering wil dit jaar minimaal 1000 burgers die dringend een woning behoeven en die willen bouwen, selecteren voor deze lening. Jogi zegt dat de formulering van dit plan heel vaag is. “Als de president de intentie had om de woningnood daadwerkelijk op te lossen, dan zou hij zaken concreet formuleren voor het volk”, aldus Jogi. Volgens hem is de president populistisch bezig, maar hij wijst erop, dat populisme ook grenst aan een stukje realisme. “De president probeert het volk hoop te geven, echter pleegt hij een aanslag op het intelligentieniveau van het volk”, zegt de parlementariër.

Jogi wijst erop dat de president bij zijn aantreden in 2010 van plan was om 18.000 woningen te bouwen. “De situatie van vijf jaar geleden was niet zo triest als nu en de regering heeft toen rond de 300 huizen gebouwd”, haalt het assembleelid aan. Hij vraagt zich af hoe de regering in deze economische crisis, waarin de staat weinig middelen heeft, burgers tegemoet zal kunnen komen. Jogi vind het triest dat de regering het volk zo voor de gek houdt. Gezien de regering in zeven jaar tijd niets heeft gedaan aan de woningnood, moet zij volgens Jogi nu niets beloven. Hij wijst erop dat de regering sinds 1980 dezelfde zaken aanhaalt om het volk te misleiden. Volgens hem zijn er geen veranderingen gebracht, terwijl ook Bouterse een half miljard Nederlandse gulden in handen heeft gehad in de jaren ‘80. “Dezelfde veranderingen die Bouterse in 1980 teweeg wilde brengen, presenteert hij vandaag aan het volk”, aldus het DNA-lid.

Het rentepercentage is volgens hem niet realistisch. “Zelfs China geeft dat niet, welke banken gaan samen met de regering werken hiervoor?”, benadrukt Jogi. Hij gaat ervan uit dat de regering wil gaan werken met LIPS 3, welke gefinancierd zal worden door IsDB om een paar mensen tegemoet te komen. Echter is Jogi van mening dat de president politiek wil spelen met IsDB.

Jogi mist ook transparantie, hij is van mening dat de regering in alle dagbladen een advertentie moet plaatsen waar duidelijk in staat wat de voorwaarden zijn. Ook moet er genoeg informatie in gegeven worden over de terugbetaling, garantie en wie de middelen beschikbaar zal stellen.

-door Richelle Mac-Nack-