‘Volk moet zich organiseren en verweren’

In 2018 zal het volk, volgens de voorzitter van de politieke partij DA’91, Angelic Alihusain- del Castillho, samen moeten organiseren en verweren tegen het wanbeleid van deze regering. Zij benadrukt dat het nu tijd wordt dat de burgers samen met de leiders voorop, de durf opbrengen om het getij in ons land te keren. Zij benadrukt dat burgers het niet meer zien zitten en het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Alihusain- del Castillho merkt op dat de staatsschuld vandaag de dag even hoog is als de ontwikkelingshulp die ons land heeft gekregen van Nederland na de onafhankelijkheid. Volgens haar wordt het een uitdaging om deze schulden terug te betalen. De DA’91 voorzitter vindt dat het tijd wordt dat wij ons gaan verzetten tegen de regering en het beleid dat ze uitvoert. Om dit te kunnen doen, moet er volgens haar sprake zijn van goed teamwerk onder het volk zelf. Zij geeft aan dat het geen zin heeft als leiders voorop lopen zonder dat burgers achter hen lopen, het volk moet juist samen met de leiders van de verschillende organisaties voorop lopen.

Het doorvoeren van kostenverhogende maatregelen in 2018, zal volgens de DA’91- voorzitter verdere verarming van het volk teweegbrengen. Als een regering niet in staat is om de drie basiszaken voor burgers te garanderen, namelijk volksgezondheid, veiligheid en onderwijs, dan wordt het volgens haar tijd dat Surinamers zich gaan verzetten. Alihusain- del Castillho merkt ook op dat het erop lijkt alsof er bij de regering geen sprake is van een economische crisis, omdat nog steeds flink feest wordt gevierd. Zij zegt dat de regering haar buikriem ook strak zou moeten trekken.

Voor DA’91 is 2017 een jaar geweest van groei, maar ook van besef en uitdagingen, omdat het vertrouwen in de politiek is afgenomen. De voorzitter geeft aan dat de partij verschillende acties heeft ondernomen om verandering hierin te brengen. Zo is de partij begonnen met het bereiken van mensen via sociale media en wordt er een keer per maand een gezellig samenzijn georganiseerd. Zij zegt dat de partij zich duidelijk heeft uitgesproken wanneer het ging over de bescherming van de rechtsstaat en democratie in ons land. Ook over het buitenlandbeleid heeft de partij zich uitgesproken, namelijk in de kwestie van Venezuela. Alihusain- del Castillho benadrukt dat Suriname een duidelijk standpunt moet innemen in de kwestie van Venezuela, omdat mensenrechten worden geschonden. De vrienden van de huidige regering, zoals Venezuela, Equatoriaal Guinea en Cuba, zijn de landen waaraan wij volgens haar een voorbeeld moeten nemen voor wat ons te wachten staat.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles