Import licht gegroeid

In tegenstelling tot het vorig jaar, is de import in Suriname licht gegroeid. Dit zegt Patrick Healy, directeur van VSH Holding, desgevraagd over het afgelopen jaar. Volgens de directeur komt dit door de twee grote mijnbouwbedrijven, waaronder Grassalco, die reeds is opgestart en aan het uitbreiden is. Voor wat betreft het normale bedrijfsleven, merkt hij op dat het er nog rustig aan toe gaat, omdat velen nog bezig zijn met de bevoorrading. In 2016 was de totale import in Suriname met ongeveer 50 procent afgenomen. Dit zou komen door de maatregelen die de regering had genomen om onze eigen productie te stimuleren. In 2015 is er voor 2 miljard dollar geïmporteerd, terwijl tot het derde kwartaal van 2016 nog niet eens voor 900 miljoen is geïmporteerd, dit is dus een grote importdaling.

Voor VSH United was het een redelijk jaar, hoewel een aantal bedrijven verlies heeft geleden, maar daar staat tegenover dat bepaalde bedrijven die verbonden zijn aan VSH United, toch met winst zijn uitgekomen.

Een hoogtepunt voor VSH United is het starten van een markt in Guyana. De focus is volgens Healy nu meer gericht op Guyana. Sinds 2014 worden er voorbereidingen getroffen om Guyana tot een thuismarkt te maken en in 2018 verwacht de directeur de vruchten hiervan te plukken. VSH United zal in de komende periode zowel een afzetmarkt ontwikkelen in Suriname als in Guyana. VSH United kan dan haar producten en diensten in totaal aan ruim 1.3 miljoen mensen aanbieden. “Willen we een grotere markt bedienen, dan is Suriname alleen niet voldoende.” Door deze strategie toe te passen en met de nieuwe oliebronnen die in Guyana zijn gevonden, is de directeur ervan overtuigd dat de markt het redelijk zal doen het komend jaar.

In de toekomst zal de VSH United zich ook richten op het exporteren van haar producten naar Caricom-landen.

VSH United is een groep van productiebedrijven, waaronder CIC, VSH Food en VSH Steel. De activiteiten omvatten scheepvaart, handel, productie, ontwikkeling en beheer van onroerend goed. Andere verbonden ondernemingen zijn betrokken bij verzekeringen, banken en in de horecasector.

door Kimberley Fräser

 

More
articles