PLO zal in 2018 radicaal optreden

De Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) heeft in het bijna afgelopen jaar veel moeten tolereren. De voorzitter van PLO, John Mahadewsing, zegt namens de organisatie dat de bushouders in het komend jaar radicaal zullen optreden. Mahadewsing is van mening dat in 2017, de bushoudersorganisatie vaak heeft moeten dreigen voordat de uitbetaling van subsidie los kwam. Terwijl de bushouders hun diensten hebben geleverd aan de gemeenschap, verloopt de compensatie daarvoor volgens de voorzitter heel stroef. Ook haalt hij aan dat de kleine aanpassing van mei 2017, niet heeft gezorgd voor het gewenste resultaat. Mahadewsing wijst erop, dat de overheid zich voorgenomen had om het verschil te subsidiëren, in plaats daarvan moet het bestuur van PLO steeds aan de bel trekken om zaken gedaan te krijgen.

“2017 is gewoon een ramp geweest voor de bushouders en we zien moeilijkere tijden tegemoet in 2018”, benadrukt hij. PLO zal volgens hem in 2018 niet langer tolereren dat subsidiegelden op zich laten wachten.

Mahadewsing zegt dat het steeds aannemen van een afwachtende houding, ervoor zorgt dat de particuliere bushouders in grote problemen raken. Hij benadrukt dat de sector aan het doodbloeden is, de inkomsten van de bushouders zijn niet toereikend. De voorzitter wijst erop dat veel leden zitten met oude bussen, maar ze kunnen die niet vervangen met het huidig tarief. Hij wijst erop dat een nieuwe bus nu rond de US-dollar 50.000 en 60.000 kost, dat wil volgens hem zeggen, dat een bushouder met de huidige koers, rond SRD 5 ton moet hebben om een nieuwe bus aan te schaffen. “Als dat het bedrag is, dan moeten we ruim dertig jaar sparen alvorens we over een nieuwe bus kunnen beschikken”, zegt de voorzitter van PLO. Hij voegt eraan toe dat de gemeenschap voorbereid moet zijn op harde acties van de bushouders.

Het jaar is bijna afgelopen, maar Mahadewsing wijst erop dat de particuliere bushouders zes maanden geen subsidie hebben ontvangen. De organisatie moet nog enkele stukken overleggen, die zijn imiddels al ingediend. Hij zegt dat er twijfel bestaat over de gang van zaken op de afdeling Financiën van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C). Aan de PLO is voorgehouden dat er stagnatie is ontstaan, omdat er een nieuwe onderdirecteur is geplaatst op die afdeling. Hij wijst erop dat de vorige onderdirecteur verzuimd heeft om de nieuwe directeur te informeren over lopende zaken.

Verder zijn er tot nog toe geen gesprekken gevoerd over een nieuwe tariefswijziging voor de particuliere lijnbussen. Mahadewsing weet te vertellen dat er reeds een conceptontwerp is gegeven aan de minister van OWT&C. Het concept zal de minister bekijken met zijn staf alvorens het bestuur van PLO uit te nodigen. De PLO-voorzitter hoopt dat het niet lang meer zal duren voordat er een begin wordt gemaakt met de onderhandelingen. Mahadewsing ziet liever dat de subsidie afgeschaft wordt en men werkt naar een reëel tarief voor de bushouders. Verder hoopt hij dat de regering op een schappelijke manier de achterstanden inloopt en er ook voor waakt dat dergelijke zaken zich niet meer voordoen in 2018.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles