Regering moet in rust werken aan grondenrechtenvraagstuk

Met de goedkeuring van 37 stemmen van de Wet Beschermde Gebieden in De Nationale Assemblee (DNA), zijn er stappen gezet om het slepende grondenrechtenvraagstuk van de tribale volkeren, in alle rust op te lossen. De aangenomen wet is een voorlopige voorziening. De minister van Regionale Ontwikkeling (RO), Edgar Dikan, gaf aan dat deze wet niet alleen rust zal brengen, maar zeker ook ervoor zal zorgen dat het verrassingsaspect weg komt te vallen. Wat eerder vaker is voorgekomen, is dat de overheid zonder overleg besloot om concessies of andere rechten aan derden te geven in het binnenland, waarbij in bepaalde gebieden dorpsgebieden in gevaar kwamen, dit zal met de goedkeuring van deze wet tot het verleden gaan behoren.

Dikan benadrukte dat de eerste stap van de regering zal zijn om naast de technische componenten, ook een acute beleidsombuiging door te voeren. In dit kader zal de regering  de uitgifte van nieuwe concessies en/of grondtitels in woon- en leefgebieden van tribale volkeren stopzetten, dit ter voorkoming van potentiële conflicterende grond titels en afspraken ter ondersteuning van wederzijds vertrouwen. Diverse parlementariërs haalden zaken met betrekking tot deze wet aan, Marinus Bee (Abop-fractieleider), benadrukte dat het ministerie van RO de tribale volkeren goed geconsulteerd, het probleem van over deze wetswijziging, alleen zal met de wijziging van de wet , het probleem van de grondenrechten niet worden opgelost. Echter benadrukte Dikan dat in tegenstelling tot wat er beweerd wordt, deze wet er zorg voor zal dragen dat er meer haast wordt gezet bij het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk.

De assembleeleden kijken nu uit naar de bekrachtiging en afkondiging van de Wet Beschermde Gebieden. De fractieleider van NDP, André Misiekaba, ziet graag dat president Desiré Bouterse, voor eind van dit jaar de wet afkondigt.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles