Lonen ziekenhuispersoneel uitbetaald

Het personeel van de ziekenhuizen heeft gisteren zijn salaris uitbetaald gekregen. Dit bevestigt Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), tegenover De West. Hij geeft aan dat het Staatsziekenfonds (SZF) gistermiddag gestort heeft voor de ziekenhuizen, waardoor de lonen gisteren zijn uitbetaald. Personeelsleden kunnen nu prettige kerstdagen hebben. “Het ziekenhuispersoneel is blij dat zij op tijd heeft ontvangen, zodat zij hun laatste kerstinkopen nog kan doen”, aldus Hindori. Met deze betaling zijn niet alle ziekenhuizen uit de gevarenzone, het St. Vincentius Ziekenhuis en het Diakonessenhuis, moeten bijvoorbeeld in december, naast de salarissen, ook nog een kerstgratificatie  uitbetalen aan het personeel.

Hindori zegt dat ook het Psychiatrisch Centrum Suriname nog niet aan alle loonverplichtingen heeft kunnen voldoen. Verder moeten alle ziekenhuizen nog betalingen verrichten aan medici en leveranciers. “Maar voor nu is het ziekenhuispersoneel tevreden dat er vandaag gestort is. Ik verwacht dat het rustig zal zijn in de ziekenhuizen met de kerstdagen”, aldus de NZR-voorzitter. Komende week zullen de directies van de ziekenhuizen zich weer buigen over hoe zij de andere verplichtingen na kunnen komen. De ziekenhuizen zijn sinds 2014 door het afschaffen van de subsidie door de regering, in ernstige financiële problemen terechtgekomen. Vandaag de dag zitten ziekenhuizen met torenhoge schulden en tekorten aan medisch materiaal, met als gevolg wachtlijsten van patiënten. Door schulden bij leveranciers, kunnen ziekenhuizen alleen bij contante betalingen medische verbruiksmiddelen aanschaffen.

Afgelopen maand hebben de directies van de ziekenhuizen met moeite de salarissen van het personeel uitbetaald. Dit is gedaan door leningen af te sluiten bij lokale banken. Intussen hebben de ziekenhuizen hun leningenplafond bereikt. Het is de directies niet gelukt om de koopkrachtversterking uit te betalen. De afgelopen drie weken worden er gesprekken gevoerd tussen de regering en het NZR over de situatie binnen de gezondheidszorg. Ook de verschillende bonden bij de ziekenhuizen leggen druk op de regering om zo spoedig mogelijk met oplossingen te komen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles