Tjon En Fa en Wahi beste sporters 2017

Wielrenner Jaïr Tjon En Fa en atlete Sunayna Wahi zijn gisteren tijdens de uitreiking van de Sports Awards 2017 verkozen tot de Beste Sportman en Sportvrouw van 2017. Op de door de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) bleken Tjon En Fa en atleet Miguel van Assen niet voor elkaar onder te doen, maar bracht de 13e plek van Tjin En Fa op de wereldranglijst de doorslag, tegenover de 31ste plaats van Van Assen. Van Assen liet duidelijk zijn teleurstelling blijken, maar toonde zich ook sportieve “verliezer”. “Het is al het derde jaar, maar er moet een winnaar zijn. Ik ga ervoor volgend jaar”, aldus de atleet die voorgaande jaren ook naast de hoofdprijs heeft gegrepen. Hij en Tjon En Fa werden eerder op de avond in hun sportcategorie uitgeroepen tot de besten en schoten met hun prestaties boven de rest van de genomineerden bij de mannen uit.

Tjon En Fa was bij wielrennen de enige genomineerde bij de mannen, terwijl bij atletiek dat Van Assen en Jeffrey Vanan waren. Wahi was bij de vrouwen op het onderdeel atletiek samen met Jeyleza Pengel van Profosoe genomineerd.

Minister Joan Dogojo van Sport- en Jeugdzaken overhandigt de award voor Sportman van het Jaar aan Deborah Frankel, moeder van Jaïr Tjon En Fa. (Foto: Regillio Derby)

Marcella Sedoc van De Arend werd voor het derde jaar op rij basketbalster van het jaar. Ze werd gekozen boven Naomie Feller (Yellow Birds) en Caroline Adriaansz (SCVU). Bij de mannen won Dancell Leter (Yellow Birds) voor clubgenoot Xaviero van Ams en Jason Fisher (SCVU).

Voetbalster van het Jaar: Vrouwen: Monica Weegman (Merodia). Ook genomineerd waren: Andaya Landvelt (Oema Soso) en Mervil Blatz (Dosko). Mannen: Dimitri Apai (W.Connection/WBC).

Verder genomineerd: Ivanildo Rozenblad (Robinhood) en Ivenzo Comvalius (Transvaal).

Zaalvoetbalster van het Jaar: Sabrina Rigters (Styx). De overige genomineerden waren: teamgenote Aisa Smith en Mervil Blatz. Bij de mannen won doelman Verbian Walker van Styx boven Vangelino Sastromedjo (ZV Mengao) en Gillian Maatrijk (The Lions).

Gian Issa en Anouk Ma-Ajong werden verkozen tot Tennissers van het Jaar. Bij de schutterssport werden dat Helen Lie A Tsoen en Tjon. Schaken: Suradj Hanoeman en Rosangela dos Ramos.

Op het onderdeel volleybal ging de eer naar Sandrina Hunsel van Condor.

Haar concurrenten waren de in de VS woonachtige Sigourney Kame van Yelyco en Cherryl Brunings eveneens van Condor.

Bij de mannen werd Gino Naarden verkozen boven Kevin Sporkslede en Roberto Joval.

Santusha Ramzan werd de badmintonspeelster van het jaar. Bij de mannen won Sören Opti het van Gilmar Jones en Dylan Darmohoetomo.

Op het onderdeel worstelen streek Leandro Dongo met de eer. De andere genomineerden waren: Micha Williams en Widesh Ramcharan.

Rosalinda Doekoe werd dames karateka van het jaar. Ook Ondeya Tojo was genomineerd. Bij de mannen won Tony Gatonie het van Jason Chehin en Leandro Main.

Wielrenster van het Jaar werd Tachana Dalger.

Irvin Hoost werd verkozen tot zwemmer van het jaar, terwijl Tosh van Dijk en Gerson Bendt respectievelijk beste taekwondoka en beste dammer van het jaar zijn geworden.

JUNIOREN

De organisatie koos er dit jaar voor om de categorie Meestbelovende Sporter van het Jaar te veranderen naar Junior Sporter van het Jaar. Bij de jongens ging de prijs naar Miguel Shepperd (atletiek), terwijl bij de meisjes ook een atlete met de eer streek, te weten Monifah Djoe.

De overige genomineerden bij de jongens waren: Kevin Karg (badminton), Laqwijn Brondenstein (basketbal), Arwien Bhagwan-das (dammen), Jamil Esajas (karate), Cedric Prade (schaken), Zahil Jaggernath (schieten), Jamal Arnhem (taekwondo), Kunsch Mool-chandani (tafeltennis), Chesron Patrick (judo), Gleofilo Vlijter (voetbal), Shane Hermelijn (tennis), Dylan Hiwat (volleybal), Nawien Bipat (worstelen) en Jaël Touw Ngie Tjouw (zwemmen).

Bij de meisjes waren ook genomineerd:

Imaany Mangroe (badminton), Chyara Kensmil (basketbal), Sharifa Hooghart (tafeltennis), Nagaja Djoe (karate), Jamila Sadiek (dammen), Cady Chin See Chong (voetbal), Gabriella Bouterse (volleybal), Tanya Fernald (zwemmen), Kaithlyn Tjong Tjin Joe (schaken), Tatjana Sommandas (judo) en Santusha Sommandas (taekwondo).

De beste sporters met een beperking van 2017, te weten: Brian Kliwon, Rachel Veldkamp, Tanisha Sabajo en James Martens samen met Edward Gessel en Frank Cameron. (Foto: Regillio Derby)

SPORTERS MET EEN BEPERKING

Door het Special Olympic Comite Suriname zijn badmintonspeler Brian Kliwon en zwemster Rachel Veldkamp verkozen tot Sportman en Sportvrouw met een Beperking.

De Junior Sportman en Sportvrouw zijn geworden Tanisha Sabajo (atletiek) en zwemmer James Martens. Zij mochten hun awards uit handen van Frank Cameron en Edward Gessel in ontvangst nemen.

Cameron en Gessel zetten zich sinds jaar en dag met veel liefde en geduld in voor de mensen met een beperking.

POSTUUM LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD

Integenstelling tot voorgaande besturen heeft het huidige bestuur van het Surinaams Olympisch Comité (SOC) ervoor gekozen bij deze editie van de Sports Awards de Life-time Achievement Awards toe te kennen aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt op sportgebied, maar nu niet meer in leven is. Deze eerste postume toekenning viel de eer te beurt aan Henny “Henk” Wilfred Jules Brandflu, die eerder dit jaar het tijdelijke met het eeuwige verwisseld heeft. Brandflu heeft vooral in de krachtsport en op gymnastiek zijn sporen verdiend en zich tevens verdienstelijk gemaakt. Hij heeft volgens SOC-voorzitter Ramon Tjon A Fat Suriname zowel nationaal en als internationaal vertegenwoordigd en zijn krachten gegeven om de sport tot ontwikkeling te brengen.

De jongere broer van Sunayna Wahi mocht de award voor zijn zus in ontvangst nemen. Wahi heeft net als in 2016 ook in 2017 uitzonderlijke prestaties neergezet op atletiekgebied. (Foto: Regillio Derby)

Brandflu heeft het als penningmeester van het SOC daartoe geleid dat het comité over haar eigen onderkomen kan beschikken, het huidige en thans uitgebreide Olympic House. Hij heeft ook verschillende functies bekleed in besturen van sportverenigingen en is in 1988 geridderd voor zijn bijdrage aan de sport in Suriname. De award werd door broer Jules Brandflu in ontvangst genomen.

 

TOESPRAKEN

De avond, die gepresenteerd werd door Marciano Zalman en Katuscha Sanches, begon met toespraken van VSJS-voorzitter Desney Romeo en Tjin A Fat. Romeo riep op tot het creëeren van die mogelijkheden zodat sporters ons land in het buitenland kunnen vertegenwoordigen, niet alleen, maar zich ook internationaal kunnen meten en daarmee weten waar ze staan. Volgens Romeo komt het al te vaak voor dat sporters zich hebben voorbereid voor buitenlandse deelname om op de valreep te vernemen dat de financiën voor afreizen niet beschikbaar zijn. Ook vroeg hij meer respect voor de media, die van groot belang is voor het brengen van informatie naar de samenleving.

Volgens Tjon A Fat moeten het SOC, clubs en bonden samen na gaan hoe er het best invulling kan worden gegeven aan financiën die door het Internationaal Olympisch Comité (IOC)  beschikbaar worden gesteld voor nationale bonden.

Tjon A Fat noemde het olympisch gebeuren een wereldwijd gebeuren. De olympische beweging is wereldwijd verdeeld in vijf regio’s en Suriname is aangesloten bij een aantal organisatie, die op hun beurt vertegenwoordigd zijn in de regio’s.

De grootste organisatie waar ons land aan verbonden is, is de PanAm, gevolgd door de Odesur, de Caribische en ook de Centraal-Amerikaanse olympische sportorganisaties.

Vanuit deze organisatie wordt beleid gemaakt en verder gestuurd naar de nationale organisaties.

EEN MINUUT STILTE

Voor aanvang van de toespraken werd er een minuut stilte in acht genomen voor sporters, oud-sporters en/of sportbestuurders die dit jaar het tijdelijke met het eeuwige hebben verwisseld. Deze waren: Gregory Rigters (voetbal/zaalvoetbal), Siegfert Slagveer (voetbal/zaalvoetbal), Rudi Nijman (basketbal), Jozef Mannen (oud-voorzitter Surinaamse Atletiek Bond), John Renardus (volleybaltrainer), John Castillion, Erwin Pol-lard (badminton), Franklin Gunther, Kenneth Adams, Truus Mak (wielrennen), William Busropan, Stuart Oosthuizen (voetbal), Edmund Waterval (voetbal), Woody van Ommeren (tennis), Kenneth Towon (autorally), Humphrey Hildenberg, John van Ommeren (basketbal), Waldi Directie, Imro Pengel (voetbal), Olga Sumter (wielrennen), Ludwig van Dijk (voetbal), George Cameron en Johannes Wadilie.