‘Drugsverdachten kunnen leiden naar opdrachtgevers’

Gedurende het hele jaar zijn grote partijen cocaïne uit Suriname in de Rotterdamse haven onderschept. Niet alleen Nederland, maar ook andere Europese landen zien een toename van cocaïne afkomstig uit Suriname. Volgens waarnemend minister van Justitie en Politie Ferdinand Welzijn, kan de justitie drugsorganisaties die vanuit het buitenland opereren, niet aanpakken. In tegenstelling hiermee, zegt Abop-parlementariër Edward Belfort dat verdachten in drugszaken wel kunnen leiden naar de drugsbazen.

Niet alleen in het buitenland, maar ook in Suriname worden grote hoeveelheden cocaïne onderschept. Belfort vraagt zich af hoeveel verdachten zijn aangehouden in verband met recente grote cocaïnevangsten in Suriname en hoe het komt dat deze drugsbazen nog niet opgespoord kunnen worden. “Voor elke container die op de haven komt, worden documenten ingevuld. Zo weet het ministerie precies vanwaar containers komen en waar zij naartoe gaan. De zaak kan dan onderzocht worden”, zegt Belfort.

In januari heeft Nederland een vangst gedaan van 473 kilo, terwijl in augustus 800 kilo, verdeeld over verschillende containers, werd ontdekt.

In midden september werd bij een partij van 363 kilo een havenmedewerker met een Surinaamse achtergrond opgepakt. In oktober boekte Spanje een record met de vangst van 4000 kilo cocaïne uit Suriname. Ongeveer een kwart tot een derde deel van de 5000 smokkelaars die dit jaar op Franse luchthavens zijn opgepakt, komt uit Suriname. De smokkelaars vliegen vooral vanuit Cayenne in Frans-Guyana naar Frankrijk. Eerder dit jaar heeft de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) de noodklok geluid over de exploderende cocaïne-export vanuit Zuid-Amerika en via Suriname.

Ten aanzien van de buitenlands drugsorganisaties, zegt Belfort dat drugshandelaars zich inderdaad bundelen. “Er zijn Surinaamse drugsorganisaties die samenwerken met organisaties in andere landen voor wie zij opdrachten uitvoeren”, stelt Belfort. Desondanks kan er volgens Belfort wat gedaan worden, omdat de internationale drugsbestrijdingsorganisaties ook dossiers met allerlei informatie sturen naar Suriname.

Hij noemt het onacceptabel dat vanuit een klein land als Suriname wereldwijd meer dan 15.000 kilogram aan drugs in Europa is onderschept. Op de vraag als hij denkt dat de overheid een vinger in de pap heeft bij de grote drugsvangsten, antwoordt hij: “Ik weet het niet, maar ik vermoed dat de minister weet wat er speelt”, aldus Belfort.

De oppositie heeft vele malen felle kritiek geleverd op de president, die volgens hen weinig doet om de drugssmokkel uit Suriname te bestrijden. Volgens Welzijn wordt de samenwerking met internationale drugsbestrijdingsorganisaties verstevigd door zo snel mogelijk informatie tot in de details uit te wisselen. Welzijn benadrukte dat effectieve bestrijding slechts kan plaatsvinden indien de verkregen informatie verder kan worden uitgewerkt zodat verdachten die zich in en buiten Suriname bevinden, kunnen worden vervolgd.

door Priscilla Kia

 

More
articles