Insel Air twee keer per week naar Suriname

Insel Air vliegt vanaf maandag 18 december 2017 tweemaal per week (maandag en vrijdag) op Paramaribo met een MD-83 toestel. Brian Da Souza, hoofd van de Burger Luchtvaart Autoriteit van Suriname (CASAS), heeft afgelopen zaterdagavond nogmaals bevestigd dat Insel Air toestemming heeft om naar Suriname te vliegen.

“Het is nu zeker dat de Antilliaanse luchtvaartmaatschappij vanaf aanstaande maandag haar vluchten naar Suriname zal gaan continueren”, zegt Jurgen Lippinkhof, directeur van Insel Air tegenover DAGonline.

Ook minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie, heeft na overleg met zijn collega van Curaçao, minister Zita Leito, in goed overleg besloten om de Insel Air vlucht van maandag 18 december ’17 door te laten gaan aangezien het om passagiers gaat die de feestdagen willen doorbrengen met familie in Suriname. Dit heeft de minister zondagavond meegedeeld aan het Nationaal Informatie Instituut.

Afgelopen dagen verschenen er verschillende tegenstrijdige berichten in de media. Zo zei  minister Miranda, dat de overheid geen groen licht heeft gegeven voor hervatting van vluchten. Hierop kwam een reactie van Zita Jesus-Leito, de Curaçaose minister van Verkeer, Transport en Ruimtelijke Ordening. Zij zinspeelde op het intrekken van de vergunning van de SLM.

“Als Insel Air niet mag landen in Paramaribo, zal Curaçao moeten nagaan wat er moet gebeuren met de vergunning van de SLM. Insel Air kreeg op 7 december 2017 toestemming van Casas. De maatschappij voldoet aan alle veiligheidseisen. Suriname en Curaçao hebben daarnaast ook een bilaterale luchtvaartovereenkomst ondertekend waar Insel Air zich op kan beroepen.

Insel Air heeft schulden bij de Surinaamse luchtvaartmaatschappijen SLM en FlyAll Ways, maar hier zijn afspraken over gemaakt”, zegt de directeur. Ook geeft hij aan dat de mensen die eerder een vliegticket naar Suriname hebben geboekt, een refund hebben gehad of de mogelijkheid om de reisdatum te verplaatsen.“Bepaalde bedrijven zien ons liever niet komen, maar wij gaan doen wat we de afgelopen jaren gedaan hebben en dat is voor betaalbare tarieven vliegen tussen Suriname en Curaçao”, aldus Lippinkhof.

Minister Miranda is tevreden over het overleg met zijn collega en geeft mee dat er enkele concrete voorstellen hieruit zijn gekomen. In een meeting zal hij vandaag voorstellen bespreken met de verschillende stakeholders en samen met deze actoren besluiten over de relatie met Insel Air en hoe invulling daaraan te geven in de toekomst. Gelet op de gevoerde gesprekken is de bewindsman hoopvol gestemd.