Inheemsen Maho zijn zandafgravingen zat

De inheemsen van Maho hebben gisteren door middel van het voeren van actie aandacht gevraagd voor de illegale zandafgravingen in hun dorp. Met een graafmachine is het gat dat door zandafgravingen is ontstaan, weer gedicht. De dorpelingen gaven aan, dat waar er gegraven is, er een weg loopt. Volgens de ondernemer Mohamed Abdoelrahman, gaat het niet om illegale zandafgravingen, maar om legale afgravingen die binnen zijn grondgebied worden gedaan. Volgens de ondernemer gaat het om een terrein dat een eigendomstitel heeft en dat een voormalige plantage was. De acties van de bewoners werden ondersteund door het inheemsen platform in Eenheid en Solidariteit voor Alliantie en Voortuitgang (Esav), de Vereniging van Inheemse dorpshoofden in Suriname (Vids) en de Amazone partij. Intussen heeft de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons, opgeroepen om alle activiteiten in het betwist gebied stop te zetten. Abdoelrahman erkent dat er inderdaad zand is afgegraven voor het verhogen van een andere plek, maar ontkent dat daar een weg loopt.

Volgens de dorpelingen wordt er al enige tijd zand afgegraven in het dorp. De inheemsen hebben al meerdere malen, hiervoor de aandacht gevraagd van de overheid, maar kregen geen reactie. De bewoners zeiden dat zij zelfs zijn opgepakt door de politie toen zij zich verzetten tegen de illegale praktijken. Zij zijn van mening dat het gebied traditioneel aan hen toebehoort. Zij beroepen zich op internationale bepalingen waaronder het recht op onderhoud en versterken van hun cultuur. Verder hebben zij het terrein nodig voor culturele activiteiten en materiële binding met hun omgeving, hulpbronnen en ter bescherming van toekomstige generaties.

Om misstanden te voorkomen, hebben de inheemsen een nieuwe kaart opgemaakt op basis van de verklaring van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). De advocaat van Abdoelrahman, Gerg Sitaram, heeft aangegeven, dat de bewoners van het dorp het recht niet bezitten om beheersdaden uit te voeren op het terrein van zijn cliënt, gezien het terrein een eigendomstitel heeft. Indien de staat de inheemsen wil helpen, zal de staat volgens de raadsman het volle pond moeten betalen voor het stuk terrein. De ondernemer wil niet gecompenseerd worden, omdat het niet om grondhuur gaat.

-door Johannes Damodar Patak –

 

More
articles