Akiemboto gelooft in herleving bauxietsector

“Ik geloof erin dat de bauxietsector weer zal opkomen. Het is een kwestie van tijd”, dit waren de woorden van Sergio Akiemboto, directeur van Grassalco, gisteren tijdens een onderhoud met journalisten. Volgens Akiemboto hebben machtige bedrijven de kracht ervan onderdrukt, omdat zij te afhankelijk werden van landen als Suriname.

Grassalco heeft gekeken naar de mogelijkheid voor de export van bauxiet. Suralco is vertrokken, maar er zijn gebieden waar dit bedrijf exploratieonderzoeken heeft gedaan, maar toch niet heeft gemijnd. Het zijn de left-overs van wat niet aantrekkelijk was voor Suralco vanwege de kwaliteit en het volume. Er ligt nog ongeveer 3.6 miljoen ton aan bauxiet dat gebruikt kan worden. Na onderzoek is gebleken dat bedrijven in Guyana bauxietvoorraden opkopen voor verwerking.

Akiemboto denkt dat grote multinationals ooit terug zullen komen voor de bauxiet die voorheen voor hen van mindere kwaliteit was. Door de steeds toenemende behoefte aan aluminium in de bouwindustrie, gelooft hij dat de bauxietindustrie weer zal opkomen.

“Alle aandacht is momenteel gevestigd op de high grades, maar die raken op en dan zal men terugkeren naar jouw kwaliteit die minder was”, stelt Akiemboto. Op basis hiervan vindt hij dat bauxiet niet ‘weggegooid’ moet worden, integendeel moet er nagedacht worden over afspraken die gemaakt kunnen worden voor een betere deal als de multinationals kenbaar maken dat zij interesse hebben in onze bauxiet. Als staatsbedrijf wil Grassalco het bauxiet het liefst zelf verwerken. Het bedrijf is momenteel bezig met een rendabiliteitsstudie voor dit project. Grassalco wacht nu op een reactie van een Duits bedrijf over de kwaliteit van het bauxiet. Hierna zal het traject verder worden uitgezet. Tegelijkertijd wordt er met lokale bedrijven onderhandeld om het bauxiet tegen zo laag mogelijke kosten te mijnen en te laden voor export. Met het mijnen van bauxiet wil Akiemboto niet alleen de expertise van bauxiet dat in de afgelopen periode is opgebouwd, koesteren, maar ook werkgelegenheid creëren en buitenlands kapitaal verdienen met de export. Het bedrijf zal eerst Coermotibo in Moengo aandoen en op lange termijn Nassau verder ontwikkelen. West-Suriname wordt helemaal aan de overheid overgelaten. “Met twee oude Suralco-mannen op het project ziet het er veelbelovend uit”, zegt Akiemboto.

door Priscilla Kia

 

More
articles