Uitreiking grondbeschikkingen en bereidverklaringen verschoven naar 2018

Minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), deelde tijdens de behandeling van de Staatsbegroting 2018, mede dat de geplande uitreiking van grondbeschikkingen en bereidverklaringen die dit jaar plaats zou vinden in het district Coronie, verschoven wordt naar 2018, tezamen met het district Para. Samsoedien gaf aan dat tijdens het proces van ordening, er gestuit is op verschillende mistanden die een optimale dienstverlening stagneren, zoals het ontbreken van gedegen administratie van uitgegeven en niet geregistreerde domeingronden, grondaanvragen van burgers die opzettelijk onvindbaar zijn gemaakt door ambtenaren en oplichterij. Voor wat betreft deze frauduleuze handelingen, werden burgers geadviseerd om aangifte te doen, waarna ook het ministerie maatregelen heeft getroffen tegen de ambtenaren die zich hieraan schuldig hebben gemaakt.

Samsoedien zegt dat deze tekortkomingen en misverstanden een enorme druk hebben gelegd op het ministerie. De minister gaf verder aan bekend te zijn met de vele onbebouwde en overwoekerde percelen en terreinen. Om dit probleem conform de wet op te lossen, zullen personen die zich niet houden aan de cultuurplicht, eerst in gebreke worden gesteld door het ministerie.

Indien de personen niet binnen vier weken na de ingebrekestelling voldoen aan de gestelde voorwaarden, zal de domeingrond worden ingetrokken. De minister is druk bezig al deze percelen en terreinen in kaart te brengen. Voor wat betreft de inkomsten die voortvloeien uit de maatregelen tegen eigenaren die bouwbakvels niet onderhouden, zullen zij verwezen worden naar de bestuursdienst.

Ten aanzien van overheidslandmeters zullen er ook veranderingen komen. Met de instelling van de GLIS-wet, de Wet Grondregistratie en Land Informatie Systeem, is de functie van de staatslandmeter weg komen te vallen. In de wet wordt gesproken van GLIS-landmeter die het werk van de landmeters controleert. Thans is het Managementinstituut GLIS bezig afspraken te maken met landmeters om hervormingen door te voeren met als doel dat zij hun werkzaamheden beter organiseren waardoor de prijzen uiteindelijk verlaagd kunnen worden.

door Kimberley Fräser

 

More
articles